Στο ειδικό τεύχος του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» της 26 Απριλίου 1973, που ήταν αφιερωμένο εξολοκλήρου στην επίδραση του προσφυγικού στοιχείου στην πορεία της χώρας μας, με τον γενικό τίτλο:
Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα «πενήντα χρόνια προσφοράς που άλλαξε τον τόπο», έγραψαν τη γνώμη τους καθηγητές Πανεπιστημίων, οικονομολόγοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και πνευματικοί άνθρωποι για την επίδραση των ανθρώπων που ήλθαν από μιά συμφορά και άνοιξαν τα φτερά τους στην ελεύθερη πατρίδα, για να τη βοηθήσουν με την πείρα και τις γνώσεις τους.
Γιάννης Μαρίνος |
Ο Διευθυντής του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» Γιάννης Μαρίνος, προλογίζοντας την έκδοση, έγραψε ανάμεσα σε άλλα:
«... Σήμερα που έχουν εκλείψει τα πάθη των πρώτων χρόνων, πάθη που συνδέονται και με τη φιλελεύθερη τοποθέτηση των προσφύγων, οι οποίοι λάτρεψαν τον Βενιζέλο, οι παλιοί πρόσφυγες αισθάνονται ακόμα αδικαίωτοι.
Κι' ας τους οφείλουμε τόσα πολλά, ακόμα και πολλές καινούργιες ιδέες, μέχρι τις πιο ακραίες, χάρις στις οποίες προκαλείται αντίδραση και τελικός συμβιβασμός μεταξύ παλιού και νέου, δηλαδή, πρόοδος.
Και κοντά σ’ αυτή τη μεταφύτευση του πολύ πιο ανεπτυγμένου πολιτισμού τους, που έδωσε τη σφραγίδα του στην ελληνική Επιστήμη, στα Γράμματα και στις Τέχνες της νεώτερης Ελλάδος. Μέχρι και το μοναδικό Νόμπελ στον πρόσφυγα Σεφέρη...».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου