Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Τείχη και πύργοι στην περιοχή της Πουλαντζάκης

Πουλαντζάκη :Το πατρικό σπίτι του Λ.  Ιασωνίδη
Στην περιοχή της Πουλαντζάκης, που ανήκε στη διοικητική περιφέρεια της Κερασούντας, υπήρχαν σε πολλά σημεία, κατά το τέλος του 19ου αιώνα, πολλά ερείπια από τείχη και εκκλησίες της βυζαντινής περι­όδου. Πολλά τείχη υπήρχαν και νοτιότερα από την Πουλαντζάκη, σε απόσταση μισής, περίπου, ώρας. Από τα ερείπια αυτά συμπεραίνεται ότι στην περι­οχή, κατά την περίοδο του Μεσαίωνα, κατοικούσε μεγάλος αριθμός ανθρώπων.
Πάνω στα ερείπια υπήρχαν επιγραφές, πολύτιμες για τους ιστορικούς, που, όμως, δεν τράβηξαν το εν­διαφέρον των αρχαιολόγων, με αποτέλεσμα να χα­θούν. Σε μια από τις επιγραφές αναφέρεται η «Πόλις των Τερεντίων», που υπήρχε στην περιοχή.
Λίγο πιο κάτω από την Πουλαντζάκη, νοτιοανατολικά, υπήρχαν ερείπια τειχών σε αρκετή έκταση, με διάφορους πύργους. Κοντά στα τείχη και δεξιά από τον ποταμό Ινζουάζ, που δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς, ήταν χτισμένες σε λαξεμμένο βράχο οι εκκλησίες του Αγίου Χαράλαμπου της Αγί­ας Τριάδας, που περιβαλλόταν από πολλά μετόχια.
Δημοτικό Σχολείο  Πουλαντζάκης


Η περιοχή γύρω και κάτω από τα τείχη και τους πύργους είχε πολλή υγρασία και κουνούπια, γιατί οι κάτοικοι καλλιεργούσαν ρύζι. Το νοσηρό κλίμα ανά­γκαζε εκείνους που ήταν ευκατάστατοι να ανεβαίνουν το καλοκαίρι για παραθερισμό στα παρχάρια του βουνού Παρυάδρης, κυρίως στο Κανλού Τάσι, που φημιζόταν για το υγιεινό του κλίμα.

Πάνος  Καϊσίδης
Δημοσιογράφος-  Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah