Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Ειδικά για τα γεγονότα της Σμύρνης και Αϊδινίου, ιδού τι γράφει ο Γάλλος αντιναύαρχος De Bon προς τον υπουργό Ναυτικών την 3 Αυγούστου 1919.

“Κύριε υπουργέ.
Έφυγα από την Κωνσταντινούπολη στις 22 Ιουλίου για να πάω στη Σμύρνη, όπου έφτασα στις 24 Ιουλίου,
... Προσπάθησα να συγκεντρώσω ακριβείς πληροφορίες για την κατάσταση των πνευμάτων στην πόλη, καθώς και σ' όλη την Ανατολή. Σας ανακεφαλαιώνω παρακάτω τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις που συγκέντρωσα.
Προσωπικότητες, με τις οποίες ήρθα σ' επαφή για να ενημερωθώ, είναι:
Γάλλοι: Ο στρατηγός Laporie, ο Διοικητής του πλοίου "VERGNIAUD" κύριος Guiferay και ο κύριος Pulamari, ανώτεροι των κυριότερων γαλλικών μορφωτικών αποστολών.
Άγγλοι: Ο ταξίαρχος ναυτικού Fitz-Maurice και ο διοικητής του πλοίου “CENTAURE ”.
Ιταλοί: Ο διοικητής τον πλοίου “DUΙLIΟ” και ο επίσκοπος Pompili απεσταλμένος στη Σμύρνη από τον πάπα.
Έλληνες: Ο στρατηγός Παρασκευόπουλος, αρχιστράτηγος των ελληνικών στρατευμάτων, ο κ. Στεργιάδης, ύπατος αρμοστής Ελλάδος στη Μ. Ασία, ο κ. Διαμαντίδης, που ασκεί τα καθήκοντα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών λόγω απουσίας τον κυρίου Πολίτη.(Ήταν στο Παρίσι με τον Βενιζέλο).
Από πλευράς Τούρκων: Ενημερώθηκα από τρίτους. Ο βαλής της Σμύρνης ήρθε να με δει, αλλά δεν ήμουν πάνω στο πλοίο. Προσπάθησα να του ανταποδώσω  την επίσκεψη, αλλά δεν μπόρεσα.

Γαλλική Γνώμη
Αυτό που κάνει περισσότερο εντύπωση στους δικούς μας, είναι η απόλυτη άγνοια των άνωθεν κατευθύνσεων.
Κύριε υπουργέ, ζήτησα επανειλημμένα. Ποια είναι η γενική γραμμή, που οφείλουμε να ακολουθήσουμε στις υποθέσεις της Ανατολής;
Απ’ όλες τις επεμβάσεις μας, η χειρότερη θα ήταν αυτή, που θα κατέληγε στη διοίκηση, της περιοχής (Σμύρνης) από τους 'Ελληνες.
Οι σφαγές της Σμύρνης και αυτές του Αϊδινίου προξένησαν βίαια ανθελληνικά αισθήματα όλων των συμπατριωτών μας....
Οφείλω να πω ότι μια εκτίμηση επίσης όχι κολακευτική έχουν και για τους Ιταλούς. Αυτοί δεν μπόρεσαν να κρύψουν τις δολοπλοκίες τους...
... Σαν συμπέρασμα, οι συμπατριώτες μας πιστεύουν ότι, αν η ελληνική εξουσία εγκατασταθεί στο βιλαέτι της Σμύρνης, αυτό θα κλονίσει, τα συμφέροντα(1) μας επί της χώρας, κάτω από την αδέξια και καθαρά εχθρική κατά της Γαλλίας στάση του Έλληνα μητροπολίτη(2). Ο πόλεμος είναι ανοικτός κατά των σχολείων μας, στα οποία οφείλουμε ένα μεγάλο μέρος της επιρροής μας"’.

Αγγλική Γνώμη
“...Ο Άγγλος αρχιπλοίαρχος είναι ο μόνος καλά πληροφορημένος στη Σμύρνη...
... Έδωσε σαφείς διαταγές στην ελληνική διοίκηση να σταματήσει τις επιχειρήσεις...
.... Πιστεύει πως οι Τούρκοι, εάν δεχθούν τη διαβεβαίωση ότι οι Έλληνες δε θα ξεπεράσουν τα όρια του σαντζακίου (νομού) της Σμύρνης, θα δεχθούν την τύχη τους και θα παύσουν τις επιθέσεις ανταρτών, που τρομοκρατούν τη χώρα”(3).

Ιταλική Γνώμη
"... Η ιταλική γνώμη είναι φυσικά βαθύτατα και διακαώς εχθρική προς τους 'Ελληνες.
... Είναι επιφυλακτικοί... φοβούνται εμφανώς ότι τα επιχειρήματα, τα οποία θα μπορούσε κανείς να επικαλεστεί κατά των Ελλήνων, δε θα μπορούνε να τα επικαλεστεί και κατ' αυτών (των Ιταλών), εξ ου και μια ιδιαίτερη, σύνεση στα λόγια τους, πράγμα όμως που δε μειώνει την ενέργεια των δολοπλοκιών τους.

Ελληνική Γνώμη
"... Είχα την ευκαιρία να μιλήσω πολύ με το στρατηγό Παρασκευόπουλο..
... Μου είπε ότι οι Σύμμαχοι έδωσαν  εντολή στους 'Ελληνες γι’ αυτή την Επιχείρηση, αλλά αποδείχθηκαν αδιάφοροι να τους βοηθήσουν...
... Οι Ιταλοί βοήθησαν τους Τούρκους και τους ενθάρρυναν κατά των Ελλήνων.
... Ο στρατηγός δεν αρνείται ότι έγιναν σφάλματα. Επέβαλε κυρώσεις και είναι διατεθειμένος να πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια, γεγονότα...
... Είχα συνομιλία με τον κύριο Διαμαντίδη πάνω στο πλοίο “ΑΒΕΡΩΦ". Μου είπε ότι διακατέχει ένα μεγάλο άγχος όλους τους Έλληνες διαπιστώνοντας μια εμφανή αλλαγή των προσανατολισμών των μελών της Συνδιάσκεψης Ειρήνης.,,
Δεν είναι οι Σύμμαχοι, που άνοιξαν την πόρτα της Σμύρνης; Γιατί οι ίδιοι Σύμμαχοι προκαλούν ποικίλα εμπόδια;
...Ο κύριος Διαμαντίδης μου είπε ότι οι Ιταλοί εργάστηκαν έντονα για να ενσπείρουν τις ταραχές στο Αϊδίνιο.
... Κατά τα λεγόμενοι του υπουργού οι Άγγλοι επίσης έδειξαν μια μεροληψία κατά των Ελλήνων...
Σμύρνη: Καμένη πόλη

Τούρκικη Γνώμη
“Οι Τούρκοι διακηρύσσουν ότι δε θα δεχθούν ποτέ την ελληνική κυριαρχία...
... Είναι πιθανό συμμορίες ατάκτων υποστηριζόμενες περισσότερο ή λιγότερο εμφανώς από την κυβέρνηση (τουρκική) θα συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά των εισβολέων.

Συμπέρασμα
"... Η Τουρκία και ειδικά η Μικρά Ασία ήταν ήσυχες μέχρι τις τελευταίες ημέρες του μηνός Απριλίου, που οι Ιταλοί άρχισαν να αποβιβάζονται στη Scala - Nova.
Υπό την κάλυψη και κατά κάποιο τρόπο την προστασία των Άγγλων και Γάλλων οι Έλληνες πάτησαν στη Σμύρνη..
... Μια αληθινή κατακραυγή ανυψώθηκε από παντού κατά των Ελλήνων: Γεγονότα σοβαρά και λυπηρά μεγαλοποιήθηκαν μ' όλα  τα δυνατά μέσα, δημιουργώντας μια έντονη εχθρική ατμόσφαιρα κατά των Ελλήνων...
... Σ' αυτή τη στιγμή η ιταλική προπαγάνδα έκανε ότι μπορούσε, για να ενσπείρει τον πανικό στους πληθυσμούς. Διέγειραν έτσι τα πνεύματα και των δύο  πλευρών και όταν οι Τούρκοι επιτέθηκαν πυροβολώντας από τα σπίτια (εννοεί της πόλης του Αϊδινίου), τότε οι Έλληνες κατέληξαν στην ανάγκη να εκκενώσουν και να καταστρέφουν την πόλη. Περίπου 4.000 άνθρωποι σφάχτηκαν, από τους οποίους ο μεγαλύτερος αριθμός ήταν Έλληνες..."
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι Σύμμαχοι κατηγορούν τους Έλληνες παρ’ ότι δέχονται ότι οι Τούρκοι πυροβολούσαν και έσφαζαν και παρ’ ότι ομολογούν ότι τα θύματα ήταν περισσότερα από την ελληνική πλευρά.
Δυστυχώς δε θα είναι η τελευταία φορά μιας παρόμοιας, ύπουλης συμπεριφοράς των Συμμάχων μεροληπτικής υπέρ των Τούρκων. Θα δούμε κι' άλλες και θα διαπιστώσουμε και πάλι τη διαφορά, που υφίστατο μεταξύ τουρκικής και ελληνικής διπλωματίας.


Χάρης Τσιρκινίδης












1. Στο συμπέρασμά του φαίνεται  λοιπόν καθαρά ότι δεν είναι η ελληνική διοίκηση που τους ενόχλησε, αλλά ότι με την ελληνική παρουσία θίγονται τα συμφέροντα τους.
2. Εννοεί το Χρυσόστομο, που κατακρεουργήθηκε από Τούρκους μπροστά σε γαλλικό στρατιωτικό απόσπασμα.
3. Παραδέχεται λοιπόν ότι τρομοκρατούν οι τούρκοι αντάρτες τη χώρα, όμως δέχτηκαν την αποστολή του αρχιεγκληματία Κεμάλ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah