Μια από τις πλέον αποφασιστικές στιγμές στην ελληνική ιστορία, που είχε καταλυτικές συνέπειες στα πράγματα της Εγγύς Ανατολής, αλλά και στη μοίρα των ελληνικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν ο Διχασμός που άρχισε το 1915, όταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α', συνεπικουρούμενος από τους Μεταξά, Στρέιτ και Δούσμανη, εξυπηρετώντας τα γερμανικά συμφέροντα υποχρέωσε σε παραίτηση τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της Ελλάδα Ελ. Βενιζέλο.
Για τα όσα προηγήθηκαν δείτε ένα παλιότερο κείμενο για τη Μάχη της Καλλίπολης και την ελληνική στάση.
Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης, που επι τής ουσίας σηματοδότησε τον πρώτο ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, ήταν καταλυτικές στη διαχείριση των μεταπολεμικών ευκαιριών. Η ανεπάρκεια στη Μικρασιατική Εκστρατεία, η εγκατάλειψη του Πόντου, κ.ά, οφειλόταν ακριβώς στην βαριά εκείνη διχαστική πολιτική κληρονομιά.
Με το θέμα αυτό αρχίζει ο φετινός σεμιναριακό κύκλο στο "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο" του δήμου Κηφισιάς.
Η αφορμή δόθηκε από την έκδοση μιας σημαντικής μελέτης του ιστορικού, καθηγητή στο παν/μιο Αθηνών, Γιώργου Μαυρογορδάτου με τίτλο "1915. Ο εθνικός διχασμός", εκδ. Πατάκη, Αθήνα, 2015. Οπότε:
Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, 7.15μ.μ.-9.00 μ.μ.: Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος, καθηγητής, «Εκατό χρόνια από τον μοιραίο εθνικό Διχασμό», με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «1915».
Θα μιλήσουν οι Βλ. Αγτζίδης και Ίρις Τζαχίλη
(«Έπαυλη Δροσίνη»-Βιβλιοθήκη Δήμου, Oδός Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού, Κηφισιά).
(«Έπαυλη Δροσίνη»-Βιβλιοθήκη Δήμου, Oδός Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού, Κηφισιά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου