1912
8 Φεβρουαρίου: Αεροπλάνο κάνει την παρθενική του πτήση, στην περιοχή του Ρουφ, με πιλότο τον Εμμανουήλ Αργυρόπουλο. Στη συνέχεια πραγματοποιεί και δεύτερη πτήση, με συνεπιβάτη αυτή τη φορά τον πρωθυπουργό της χώρας, Ελευθέριο Βενιζέλο. Το αεροσκάφος ονομάζεται από τον πρωθυπουργό Αλκυών.
29 Φεβρουαρίου: Υπογράφεται συνθήκη συμμαχίας ανάμεσα στη Σερβία και τη Βουλγαρία, η οποία περιλαμβάνει και μυστικό πρωτόκολλο για τη διανομή των εδαφών της Μακεδονίας.
11 Μαρτίου: Σαρωτική νίκη του Κόμματος των Φιλελευθέρων στις εθνικές εκλογές. Οι πολιτικοί φίλοι του Βενιζέλου παίρνουν 146 έδρες σε σύνολο 181.
21 Απριλίου: Η Ιταλία καταλαμβάνει τα Δωδεκάνησα, τα οποία κατέχει η Οθωμανική Αυτοκρατορία.
23 Απριλίου: Η Μαρίκα Κοτοπούλη, για πρώτη φορά ως θιασάρχης, ανεβάζει το έργο του Ερρ. Κιστεμάικερς Φλόγα στο θέατρο που φέρει το όνομά της.
29 Απριλίου: Υπογράφεται σύμβαση στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στη Σερβία και τη Βουλγαρία. 13 Μαΐου: Τα πρώτα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα τύπου Henry Farman, που φέρουν τα ονόματα Δαίδαλος, Αετός, Γυψ και Ιέραξ, παραδίδονται επίσημα στον ελληνικό στρατό. Την ίδια μέρα ο υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση με το αεροσκάφος Δαίδαλος.
16 Μαΐου: Υπογράφεται συνθήκη συμμαχίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, στην οποία όμως δεν γίνεται καμία αναφορά για τη διανομή των εδαφών σε περίπτωση νικηφόρας έκβασης πολέμου εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
18 Μαΐου: Βίαιη παρεμπόδιση της εισόδου των Κρητών βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Η ενέργεια αυτή απορρέει από την επιθυμία του Βενιζέλου να μην εμπλακεί σε πόλεμο με την Τουρκία.
4 Ιουνίου: Στην Πάτμο οι εκπρόσωποι των Δωδεκανήσων εκφράζουν τη διάθεσή τους να αυτονομηθούν.
25 Ιουνίου: Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας αναδεικνύεται πρώτος ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς, με επίδοση 3,37 μ., και τρίτος ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος άνευ φοράς, με επίδοση 1,55 μ.
17 Ιουλίου: Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές αρχές και ανακηρύσσουν την Ικαριακήν Πολιτείαν.
29 Αυγούστου: Ο πρωτοπόρος της αεροπορίας στην Ελλάδα Αλέξανδρος Καραμανλάκης, ενώ κατευθύνεται προς την Πάτρα με αεροσκάφος τύπου Μπλεριό πέφτει εξαιτίας μηχανικής βλάβης στον Κορινθιακό Κόλπο και σκοτώνεται.
7 Σεπτεμβρίου: Οι Σάμιοι υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη κηρύσσουν επανάσταση επιδιώκοντας την αυτοδιάθεση του νησιού και την ένωσή του με το Βασίλειο της Ελλάδας.
15 Σεπτεμβρίου: Η Σερβία και η Βουλγαρία κηρύσσουν γενική επιστράτευση. Το παράδειγμά τους ακολουθεί την επομένη το Μαυροβούνιο.
18 Σεπτεμβρίου: Η ελληνική κυβέρνηση κηρύσσει γενική επιστράτευση.
22 Σεπτεμβρίου: Υπογράφεται στη Σόφια Ελληνοβουλγαρική Στρατιωτική Σύμβαση.
23 Σεπτεμβρίου: Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη Σάμο.
25 Σεπτεμβρίου: Το Μαυροβούνιο κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
30 Σεπτεμβρίου: Τελεσίγραφο Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας προς το σουλτάνο για αναγνώριση των δικαιωμάτων των χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η Συνέλευση των Σαμίων εκλέγει πρόεδρο τον Θεμιστοκλή Σοφούλη.
1 Οκτωβρίου: Η ελληνική Βουλή υποδέχεται τους Κρήτες βουλευτές.
2 Οκτωβρίου: Η Τουρκία υπογράφει συνθήκη ειρήνης με την Ιταλία.
3 Οκτωβρίου: Η Τουρκία απορρίπτει τη διακοίνωση των βαλκανικών κρατών και ανακαλεί τους πρεσβευτές της από τη Σόφια και το Βελιγράδι, αλλά όχι και από την Αθήνα.
4 Οκτωβρίου: Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των τριών Βαλκάνιων συμμάχων επιδίδουν διακοίνωση κήρυξης πολέμου εναντίον της Τουρκίας. Η Πύλη απαντά με κήρυξη πολέμου εναντίον της Σερβίας και της Βουλγαρίας, αλλά όχι εναντίον της Ελλάδας, καθώς δεν επιθυμεί εμπλοκή του ελληνικού ναυτικού στις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα την επομένη προχωρά σε επιθετικές ενέργειες εναντίον της Τουρκίας.
5 Οκτωβρίου: Ο υπολοχαγός του πυροβολικού Δημήτριος Καμπέρος εκτελεί στο μέτωπο της Θεσσαλίας, μεταξύ Σκόμειας και Τσαρίτσανης, την πρώτη πολεμική αεροπορική αποστολή με αεροσκάφος τύπου Henry Farman 50 ίππων. Τέσσερις ελληνικές μεραρχίες πεζικού, μαζί με μία ταξιαρχία ιππικού υπό την αρχιστρατηγία του διαδόχου Κωνσταντίνου, παραβιάζουν την ελληνοτουρκική μεθόριο στον άξονα Λάρισας-Ελασσόνας. Αντικειμενικός σκοπός είναι η κατάληψη της Κοζάνης και στη συνέχεια της Θεσσαλονίκης και της Φλώρινας. Την ίδια μέρα αποπλέει από τον όρμο του Νέου Φαλήρου ο ελληνικός στόλος και κατευθύνεται προς τους Ωρεούς της Εύβοιας.
6 Οκτωβρίου: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Ελασσόνα και κινείται προς τον Τίρναβο. Επιθετικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται και στο μέτωπο της Ηπείρου με την κατάληψη του Γριμπόβου.
7 Οκτωβρίου: Ο ελληνικός στόλος με πεζικά αγήματα αποπλέει από τους Ωρεούς και κατευθύνεται προς τη Λήμνο.
8 Οκτωβρίου: Ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στο Μούδρο και απελευθερώνει τη Λήμνο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το φυσικό λιμάνι του Μούδρου μετατρέπεται σε πολεμικό ναύσταθμο του ελληνικού στόλου.
Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει, έπειτα από μάχη, τη Δεσκάτη.
9 Οκτωβρίου: Ο ελληνικός στρατός κατορθώνει να ανατρέψει τις τουρκικές δυνάμεις που κατέχουν τα Στενά του Σαρανταπόρου.
Αυτές υποχωρούν προς τα Σέρβια. Την ίδια τύχη έχουν και οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή Λαζαράδες, δυτικά του Σαρανταπόρου.
10 Οκτωβρίου: Ο ελληνικός στρατός απωθεί τους Τούρκους στη μάχη που γίνεται στα Στενά της Πόρτας, καταλαμβάνει τα Σέρβια και κατευθύνεται προς την Κοζάνη.
12 Οκτωβρίου: Ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Κοζάνη και τα Γρεβενά.
13 Οκτωβρίου: Το απόσπασμα Ηπείρου απελευθερώνει τη Φιλιππιάδα.
15 Οκτωβρίου: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κατερίνη.
16 Οκτωβρίου: Νικηφόρα μάχη του ελληνικού στρατού στην περιοχή Ναλμπάντ-κιοΐ της Πτολεμαΐδας (σημερινή ονομασία Πέρδικα).
17 Οκτωβρίου: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τη Βέροια και τη Νάουσα.
18 Οκτωβρίου: Η Β' Μοίρα Θωρηκτών (μοίραρχος πλοίαρχος Πέτρος Γκίνης), Ύδρα και Σπέτσαι, με τη συνοδεία των αντιτορπιλικών Θύελλα και Λόγχη και με το οπλιταγωγό Πέλοψ απελευθερώνουν τη Θάσο. Την ίδια μέρα η Α' Μοίρα Θωρηκτών (μοίραρχος αντιπλοίαρχος Σ. Δούσμανης), Γ. Αβέρωφ και Ψαρά, απελευθερώνει την Ίμβρο, ενώ το Κανάρης και το τορπιλοβόλο 14 απελευθερώνουν τη νησίδα Άγιος Ευστράτιος.
Το τορπιλοβόλο 11, με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση, τορπιλίζει μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την παλαιά τουρκική θωρακοβαρίδα FETH-I-BULLEND (ναυπήγηση: 1871, επισκευή: 1906, εκτόπισμα: 2.710 τόνοι, πυροβόλα: 4/150mm, 4/75mm, 6/57mm).
Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Έδεσσα και το Αμύνταιο.
19 Οκτωβρίου: Ο ελληνικός στόλος απελευθερώνει τη Σαμοθράκη και καταλαμβάνει τη Νικόπολη στο μέτωπο της Ηπείρου. Αρχίζει η μάχη των Γιαννιτσών, η οποία συνεχίζεται και την επομένη. Η νίκη του ελληνικού στρατού ανοίγει το δρόμο για την απρόσκοπτη προέλασή του προς τη Θεσσαλονίκη.
21 Οκτωβρίου: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Πρέβεζα.
Η V Ελληνική Μεραρχία η οποία κατευθύνεται προς τη Φλώρινα δέχεται αιφνιδιαστική επίθεση από τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή Κιρλί Δερβέν και αναγκάζεται να υποχωρήσει προς τα υψώματα του Σόροβιτς (Αμύνταιο).
Τα ξημερώματα της 24ης Οκτωβρίου θα δεχτεί εκ του σύνεγγυς αιφνιδιαστική επίθεση, διότι η επιτήρηση είναι κακή και δεν υπάρχουν προφυλακές. Τελικά υποχωρεί εν αταξία προς την Κοζάνη.
22 Οκτωβρίου: Το αντιτορπιλικό Ιέραξ αποβιβάζει ναυτικό άγημα και απελευθερώνει τα Ψαρά.
24 Οκτωβρίου: Ο μονάδες του ελληνικού στόλου καταλαμβάνουν το στρατηγικής σημασίας νησί Τένεδο.
Ο ελληνικός στρατός διαβαίνει τον ποταμό Αξιό.
26 Οκτωβρίου: Το ελληνικό στρατηγείο κάνει δεκτή την πρόταση του Χασάν Ταξίν πασά για παράδοση της Θεσσαλονίκης και υπογράφεται το σχετικό πρωτόκολλο.
27 Οκτωβρίου: Ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια μέρα απελευθερώνεται η Ελευθερούπολη.
28 Οκτωβρίου: Το ελληνικό στρατηγείο απαγορεύει στη βουλγαρική μεραρχία, της οποίας ηγείται ο στρατηγός Θεοδώρωφ, να εισέλθει στη Θεσσαλονίκη. Επιτρέπει όμως για λόγους αβροφροσύνης την είσοδο στην πόλη δύο ταγμάτων, των οποίων ηγούνται οι Βούλγαροι πρίγκιπες Κύριλλος και Βόρις.
29 Οκτωβρίου: Ο βασιλιάς Γεώργιος εισέρχεται στη Θεσσαλονίκη.
30 Οκτωβρίου: Ελληνικές μεραρχίες κινούνται από Θεσσαλονίκη προς Γιαννιτσά και Έδεσσα με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη της Φλώρινας.
31 Οκτωβρίου: Απελευθερώνεται το Μέτσοβο (σύμφωνα με άλλους στις 27 Οκτωβρίου).
2 Νοεμβρίου: Ναυτικά αγήματα καταλαμβάνουν τη Χερσόνησο του Άθω.
3 Νοεμβρίου: Μάχη στο Κόμανο, βόρεια της Κοζάνης, και νίκη των Ελλήνων.
4 Νοεμβρίου: Ναυτικό άγημα, το οποίο μεταφέρεται από το αντιτορπιλικό Θύελλα, απελευθερώνει το νησί Ικαρία.
5 Νοεμβρίου: Απελευθερώνεται η Χιμάρα.
7 Νοεμβρίου: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Φλώρινα.
8 Νοεμβρίου: Ο ελληνικός στόλος και ένα τάγμα πεζικού του ελληνικού στρατού απελευθερώνουν την πόλη της Μυτιλήνης.
9 Νοεμβρίου: Το τορπιλοβόλο 14, με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Π. Αργυρόπουλο, μπαίνει στο λιμάνι του Αϊβαλιού και βυθίζει την τουρκική κανονιοφόρο Τραπεζούς.
11 Νοεμβρίου: Απελευθερώνεται η Καστοριά.
Η Σάμος κηρύσσει την ένωσή της με την Ελλάδα, η οποία επικυρώνεται στις 2 Μαρτίου του 1913 με την κατάληψη του νησιού από τον ελληνικό στρατό.
12 Νοεμβρίου: Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες αποβιβάστηκαν την προηγούμενη μέρα στα περίχωρα της πόλης της Χίου, αφού αντιμετωπίζουν με επιτυχία απρόσμενη τουρκική επίθεση, υψώνουν τελικά την ελληνική σημαία στην πρωτεύουσα του νησιού.
Οι τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί συνθηκολογούν στις 21 Δεκεμβρίου του 1912.
13 Νοεμβρίου: Πεθαίνει ο πατριάρχης Ιωακείμ Γ'.
Επί των ημερών του αναδιοργανώνεται πλήρως το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
15 Νοεμβρίου: Ο Αλβανός Ισμαήλ Κεμάλ μπέης κηρύσσει από τον Αυλώνα την ανεξαρτησία της Αλβανίας.
20 Νοεμβρίου: Η Ελλάδα αρνείται να υπογράψει την ανακωχή της Τσατάλτζας, γιατί δεν προβλέπεται η παράδοση των Ιωαννίνων και δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα της νηοψίας στα ελληνικά πολεμικά πλοία που δρουν στην Αδριατική.
22 Νοεμβρίου: Η μοίρα του Ιονίου βομβαρδίζει τον Αυλώνα και καταλαμβάνει το νησί Σάσσωνα.
23 Νοεμβρίου: Απελευθερώνεται το Συρράκο.
26 Νοεμβρίου: Έλληνες Γαριβαλδινοί Ερυθροχίτωνες υπό τον Αλέξανδρο Ρώμα κυριεύουν έπειτα από σκληρή μάχη το ύψωμα Δρίσκος των Ιωαννίνων.Ύστερα από δύο μέρες αναγκάζονται να υποχωρήσουν εξαιτίας σφοδρότατης τουρκικής αντεπίθεσης. Στη διάρκεια της μάχης φονεύεται και ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης.
29 Νοεμβρίου: Μάχη της Μπίγλιστας και μάχη των Πεστών. Το Σύνταγμα Κρητών καταλαμβάνει τα Πεστά Ιωαννίνων και έρχεται σε επαφή με την κύρια γραμμή αντίστασης των Τούρκων στην Ήπειρο, στην οχυρωμένη γραμμή Μπιζανίου.
1 Δεκεμβρίου: Καταλαμβάνονται τα υψώματα της Αετορράχης, πλησίον των Ιωαννίνων.
3 Δεκεμβρίου: Ο ελληνικός στόλος εξαναγκάζει τον τουρκικό να επιστρέφει στα Στενά έπειτα από παράτολμη καταδίωξή του από το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ. Η σύγκρουση αυτή των δύο στόλων, που είναι περισσότερο γνωστή ως ναυμαχία της Έλλης, επιβεβαιώνει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.
Αρχίζουν στο Λονδίνο οι εργασίες της διάσκεψης με στόχο την ειρήνευση στα
Βαλκάνια. Η αρνητική στάση της Τουρκίας οδηγεί σε ναυάγιο τις συνομιλίες, οι οποίες διακόπτονται στις 24 Δεκεμβρίου.
7 Δεκεμβρίου: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κορυτσά.
8 Δεκεμβρίου: Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις μεταφέρονται από το μέτωπο της Μακεδονίας σε αυτό της Ηπείρου.
9 Δεκεμβρίου: Αποτυχημένη τορπιλική επίθεση του υποβρυχίου Δέλφιν εναντίον του τουρκικού καταδρομικού Μετζητιέ στα ανοιχτά της Τενέδου.
National Geographic Magazine
Εμμανουήλ Αργυρόπουλος |
29 Φεβρουαρίου: Υπογράφεται συνθήκη συμμαχίας ανάμεσα στη Σερβία και τη Βουλγαρία, η οποία περιλαμβάνει και μυστικό πρωτόκολλο για τη διανομή των εδαφών της Μακεδονίας.
11 Μαρτίου: Σαρωτική νίκη του Κόμματος των Φιλελευθέρων στις εθνικές εκλογές. Οι πολιτικοί φίλοι του Βενιζέλου παίρνουν 146 έδρες σε σύνολο 181.
21 Απριλίου: Η Ιταλία καταλαμβάνει τα Δωδεκάνησα, τα οποία κατέχει η Οθωμανική Αυτοκρατορία.
23 Απριλίου: Η Μαρίκα Κοτοπούλη, για πρώτη φορά ως θιασάρχης, ανεβάζει το έργο του Ερρ. Κιστεμάικερς Φλόγα στο θέατρο που φέρει το όνομά της.
29 Απριλίου: Υπογράφεται σύμβαση στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στη Σερβία και τη Βουλγαρία. 13 Μαΐου: Τα πρώτα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα τύπου Henry Farman, που φέρουν τα ονόματα Δαίδαλος, Αετός, Γυψ και Ιέραξ, παραδίδονται επίσημα στον ελληνικό στρατό. Την ίδια μέρα ο υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση με το αεροσκάφος Δαίδαλος.
16 Μαΐου: Υπογράφεται συνθήκη συμμαχίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, στην οποία όμως δεν γίνεται καμία αναφορά για τη διανομή των εδαφών σε περίπτωση νικηφόρας έκβασης πολέμου εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
18 Μαΐου: Βίαιη παρεμπόδιση της εισόδου των Κρητών βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Η ενέργεια αυτή απορρέει από την επιθυμία του Βενιζέλου να μην εμπλακεί σε πόλεμο με την Τουρκία.
4 Ιουνίου: Στην Πάτμο οι εκπρόσωποι των Δωδεκανήσων εκφράζουν τη διάθεσή τους να αυτονομηθούν.
25 Ιουνίου: Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας αναδεικνύεται πρώτος ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς, με επίδοση 3,37 μ., και τρίτος ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος άνευ φοράς, με επίδοση 1,55 μ.
17 Ιουλίου: Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές αρχές και ανακηρύσσουν την Ικαριακήν Πολιτείαν.
29 Αυγούστου: Ο πρωτοπόρος της αεροπορίας στην Ελλάδα Αλέξανδρος Καραμανλάκης, ενώ κατευθύνεται προς την Πάτρα με αεροσκάφος τύπου Μπλεριό πέφτει εξαιτίας μηχανικής βλάβης στον Κορινθιακό Κόλπο και σκοτώνεται.
7 Σεπτεμβρίου: Οι Σάμιοι υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη κηρύσσουν επανάσταση επιδιώκοντας την αυτοδιάθεση του νησιού και την ένωσή του με το Βασίλειο της Ελλάδας.
15 Σεπτεμβρίου: Η Σερβία και η Βουλγαρία κηρύσσουν γενική επιστράτευση. Το παράδειγμά τους ακολουθεί την επομένη το Μαυροβούνιο.
18 Σεπτεμβρίου: Η ελληνική κυβέρνηση κηρύσσει γενική επιστράτευση.
22 Σεπτεμβρίου: Υπογράφεται στη Σόφια Ελληνοβουλγαρική Στρατιωτική Σύμβαση.
23 Σεπτεμβρίου: Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη Σάμο.
25 Σεπτεμβρίου: Το Μαυροβούνιο κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
30 Σεπτεμβρίου: Τελεσίγραφο Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας προς το σουλτάνο για αναγνώριση των δικαιωμάτων των χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Θεμιστοκλής Σοφούλης |
Η Συνέλευση των Σαμίων εκλέγει πρόεδρο τον Θεμιστοκλή Σοφούλη.
1 Οκτωβρίου: Η ελληνική Βουλή υποδέχεται τους Κρήτες βουλευτές.
2 Οκτωβρίου: Η Τουρκία υπογράφει συνθήκη ειρήνης με την Ιταλία.
3 Οκτωβρίου: Η Τουρκία απορρίπτει τη διακοίνωση των βαλκανικών κρατών και ανακαλεί τους πρεσβευτές της από τη Σόφια και το Βελιγράδι, αλλά όχι και από την Αθήνα.
4 Οκτωβρίου: Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των τριών Βαλκάνιων συμμάχων επιδίδουν διακοίνωση κήρυξης πολέμου εναντίον της Τουρκίας. Η Πύλη απαντά με κήρυξη πολέμου εναντίον της Σερβίας και της Βουλγαρίας, αλλά όχι εναντίον της Ελλάδας, καθώς δεν επιθυμεί εμπλοκή του ελληνικού ναυτικού στις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα την επομένη προχωρά σε επιθετικές ενέργειες εναντίον της Τουρκίας.
5 Οκτωβρίου: Ο υπολοχαγός του πυροβολικού Δημήτριος Καμπέρος εκτελεί στο μέτωπο της Θεσσαλίας, μεταξύ Σκόμειας και Τσαρίτσανης, την πρώτη πολεμική αεροπορική αποστολή με αεροσκάφος τύπου Henry Farman 50 ίππων. Τέσσερις ελληνικές μεραρχίες πεζικού, μαζί με μία ταξιαρχία ιππικού υπό την αρχιστρατηγία του διαδόχου Κωνσταντίνου, παραβιάζουν την ελληνοτουρκική μεθόριο στον άξονα Λάρισας-Ελασσόνας. Αντικειμενικός σκοπός είναι η κατάληψη της Κοζάνης και στη συνέχεια της Θεσσαλονίκης και της Φλώρινας. Την ίδια μέρα αποπλέει από τον όρμο του Νέου Φαλήρου ο ελληνικός στόλος και κατευθύνεται προς τους Ωρεούς της Εύβοιας.
6 Οκτωβρίου: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Ελασσόνα και κινείται προς τον Τίρναβο. Επιθετικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται και στο μέτωπο της Ηπείρου με την κατάληψη του Γριμπόβου.
7 Οκτωβρίου: Ο ελληνικός στόλος με πεζικά αγήματα αποπλέει από τους Ωρεούς και κατευθύνεται προς τη Λήμνο.
8 Οκτωβρίου: Ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στο Μούδρο και απελευθερώνει τη Λήμνο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το φυσικό λιμάνι του Μούδρου μετατρέπεται σε πολεμικό ναύσταθμο του ελληνικού στόλου.
Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει, έπειτα από μάχη, τη Δεσκάτη.
9 Οκτωβρίου: Ο ελληνικός στρατός κατορθώνει να ανατρέψει τις τουρκικές δυνάμεις που κατέχουν τα Στενά του Σαρανταπόρου.
Αυτές υποχωρούν προς τα Σέρβια. Την ίδια τύχη έχουν και οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή Λαζαράδες, δυτικά του Σαρανταπόρου.
10 Οκτωβρίου: Ο ελληνικός στρατός απωθεί τους Τούρκους στη μάχη που γίνεται στα Στενά της Πόρτας, καταλαμβάνει τα Σέρβια και κατευθύνεται προς την Κοζάνη.
12 Οκτωβρίου: Ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Κοζάνη και τα Γρεβενά.
13 Οκτωβρίου: Το απόσπασμα Ηπείρου απελευθερώνει τη Φιλιππιάδα.
15 Οκτωβρίου: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κατερίνη.
16 Οκτωβρίου: Νικηφόρα μάχη του ελληνικού στρατού στην περιοχή Ναλμπάντ-κιοΐ της Πτολεμαΐδας (σημερινή ονομασία Πέρδικα).
17 Οκτωβρίου: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τη Βέροια και τη Νάουσα.
18 Οκτωβρίου: Η Β' Μοίρα Θωρηκτών (μοίραρχος πλοίαρχος Πέτρος Γκίνης), Ύδρα και Σπέτσαι, με τη συνοδεία των αντιτορπιλικών Θύελλα και Λόγχη και με το οπλιταγωγό Πέλοψ απελευθερώνουν τη Θάσο. Την ίδια μέρα η Α' Μοίρα Θωρηκτών (μοίραρχος αντιπλοίαρχος Σ. Δούσμανης), Γ. Αβέρωφ και Ψαρά, απελευθερώνει την Ίμβρο, ενώ το Κανάρης και το τορπιλοβόλο 14 απελευθερώνουν τη νησίδα Άγιος Ευστράτιος.
Το τορπιλοβόλο 11, με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση, τορπιλίζει μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την παλαιά τουρκική θωρακοβαρίδα FETH-I-BULLEND (ναυπήγηση: 1871, επισκευή: 1906, εκτόπισμα: 2.710 τόνοι, πυροβόλα: 4/150mm, 4/75mm, 6/57mm).
Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Έδεσσα και το Αμύνταιο.
19 Οκτωβρίου: Ο ελληνικός στόλος απελευθερώνει τη Σαμοθράκη και καταλαμβάνει τη Νικόπολη στο μέτωπο της Ηπείρου. Αρχίζει η μάχη των Γιαννιτσών, η οποία συνεχίζεται και την επομένη. Η νίκη του ελληνικού στρατού ανοίγει το δρόμο για την απρόσκοπτη προέλασή του προς τη Θεσσαλονίκη.
Η Μάχη του Σόροβιτς (σ.σ. το 1914 μετονομάστηκε σε Αμύνταιο) |
21 Οκτωβρίου: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Πρέβεζα.
Η V Ελληνική Μεραρχία η οποία κατευθύνεται προς τη Φλώρινα δέχεται αιφνιδιαστική επίθεση από τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή Κιρλί Δερβέν και αναγκάζεται να υποχωρήσει προς τα υψώματα του Σόροβιτς (Αμύνταιο).
Τα ξημερώματα της 24ης Οκτωβρίου θα δεχτεί εκ του σύνεγγυς αιφνιδιαστική επίθεση, διότι η επιτήρηση είναι κακή και δεν υπάρχουν προφυλακές. Τελικά υποχωρεί εν αταξία προς την Κοζάνη.
22 Οκτωβρίου: Το αντιτορπιλικό Ιέραξ αποβιβάζει ναυτικό άγημα και απελευθερώνει τα Ψαρά.
24 Οκτωβρίου: Ο μονάδες του ελληνικού στόλου καταλαμβάνουν το στρατηγικής σημασίας νησί Τένεδο.
Ο ελληνικός στρατός διαβαίνει τον ποταμό Αξιό.
26 Οκτωβρίου: Το ελληνικό στρατηγείο κάνει δεκτή την πρόταση του Χασάν Ταξίν πασά για παράδοση της Θεσσαλονίκης και υπογράφεται το σχετικό πρωτόκολλο.
27 Οκτωβρίου: Ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια μέρα απελευθερώνεται η Ελευθερούπολη.
28 Οκτωβρίου: Το ελληνικό στρατηγείο απαγορεύει στη βουλγαρική μεραρχία, της οποίας ηγείται ο στρατηγός Θεοδώρωφ, να εισέλθει στη Θεσσαλονίκη. Επιτρέπει όμως για λόγους αβροφροσύνης την είσοδο στην πόλη δύο ταγμάτων, των οποίων ηγούνται οι Βούλγαροι πρίγκιπες Κύριλλος και Βόρις.
29 Οκτωβρίου: Ο βασιλιάς Γεώργιος εισέρχεται στη Θεσσαλονίκη.
30 Οκτωβρίου: Ελληνικές μεραρχίες κινούνται από Θεσσαλονίκη προς Γιαννιτσά και Έδεσσα με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη της Φλώρινας.
31 Οκτωβρίου: Απελευθερώνεται το Μέτσοβο (σύμφωνα με άλλους στις 27 Οκτωβρίου).
2 Νοεμβρίου: Ναυτικά αγήματα καταλαμβάνουν τη Χερσόνησο του Άθω.
3 Νοεμβρίου: Μάχη στο Κόμανο, βόρεια της Κοζάνης, και νίκη των Ελλήνων.
4 Νοεμβρίου: Ναυτικό άγημα, το οποίο μεταφέρεται από το αντιτορπιλικό Θύελλα, απελευθερώνει το νησί Ικαρία.
5 Νοεμβρίου: Απελευθερώνεται η Χιμάρα.
7 Νοεμβρίου: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Φλώρινα.
8 Νοεμβρίου: Ο ελληνικός στόλος και ένα τάγμα πεζικού του ελληνικού στρατού απελευθερώνουν την πόλη της Μυτιλήνης.
9 Νοεμβρίου: Το τορπιλοβόλο 14, με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Π. Αργυρόπουλο, μπαίνει στο λιμάνι του Αϊβαλιού και βυθίζει την τουρκική κανονιοφόρο Τραπεζούς.
11 Νοεμβρίου: Απελευθερώνεται η Καστοριά.
Η Σάμος κηρύσσει την ένωσή της με την Ελλάδα, η οποία επικυρώνεται στις 2 Μαρτίου του 1913 με την κατάληψη του νησιού από τον ελληνικό στρατό.
12 Νοεμβρίου: Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες αποβιβάστηκαν την προηγούμενη μέρα στα περίχωρα της πόλης της Χίου, αφού αντιμετωπίζουν με επιτυχία απρόσμενη τουρκική επίθεση, υψώνουν τελικά την ελληνική σημαία στην πρωτεύουσα του νησιού.
Οι τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί συνθηκολογούν στις 21 Δεκεμβρίου του 1912.
13 Νοεμβρίου: Πεθαίνει ο πατριάρχης Ιωακείμ Γ'.
Επί των ημερών του αναδιοργανώνεται πλήρως το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
15 Νοεμβρίου: Ο Αλβανός Ισμαήλ Κεμάλ μπέης κηρύσσει από τον Αυλώνα την ανεξαρτησία της Αλβανίας.
20 Νοεμβρίου: Η Ελλάδα αρνείται να υπογράψει την ανακωχή της Τσατάλτζας, γιατί δεν προβλέπεται η παράδοση των Ιωαννίνων και δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα της νηοψίας στα ελληνικά πολεμικά πλοία που δρουν στην Αδριατική.
22 Νοεμβρίου: Η μοίρα του Ιονίου βομβαρδίζει τον Αυλώνα και καταλαμβάνει το νησί Σάσσωνα.
Ο ποιητής-πολεμιστής Λορέντζος Μαβίλης |
23 Νοεμβρίου: Απελευθερώνεται το Συρράκο.
26 Νοεμβρίου: Έλληνες Γαριβαλδινοί Ερυθροχίτωνες υπό τον Αλέξανδρο Ρώμα κυριεύουν έπειτα από σκληρή μάχη το ύψωμα Δρίσκος των Ιωαννίνων.Ύστερα από δύο μέρες αναγκάζονται να υποχωρήσουν εξαιτίας σφοδρότατης τουρκικής αντεπίθεσης. Στη διάρκεια της μάχης φονεύεται και ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης.
29 Νοεμβρίου: Μάχη της Μπίγλιστας και μάχη των Πεστών. Το Σύνταγμα Κρητών καταλαμβάνει τα Πεστά Ιωαννίνων και έρχεται σε επαφή με την κύρια γραμμή αντίστασης των Τούρκων στην Ήπειρο, στην οχυρωμένη γραμμή Μπιζανίου.
1 Δεκεμβρίου: Καταλαμβάνονται τα υψώματα της Αετορράχης, πλησίον των Ιωαννίνων.
3 Δεκεμβρίου: Ο ελληνικός στόλος εξαναγκάζει τον τουρκικό να επιστρέφει στα Στενά έπειτα από παράτολμη καταδίωξή του από το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ. Η σύγκρουση αυτή των δύο στόλων, που είναι περισσότερο γνωστή ως ναυμαχία της Έλλης, επιβεβαιώνει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.
Αρχίζουν στο Λονδίνο οι εργασίες της διάσκεψης με στόχο την ειρήνευση στα
Βαλκάνια. Η αρνητική στάση της Τουρκίας οδηγεί σε ναυάγιο τις συνομιλίες, οι οποίες διακόπτονται στις 24 Δεκεμβρίου.
7 Δεκεμβρίου: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κορυτσά.
8 Δεκεμβρίου: Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις μεταφέρονται από το μέτωπο της Μακεδονίας σε αυτό της Ηπείρου.
9 Δεκεμβρίου: Αποτυχημένη τορπιλική επίθεση του υποβρυχίου Δέλφιν εναντίον του τουρκικού καταδρομικού Μετζητιέ στα ανοιχτά της Τενέδου.
National Geographic Magazine
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου