Την Τετάρτη 20 Μαΐου παρουσιάζουμε για πρώτη φορά το νέο μας βιβλίο "Ο Χρήστος Μαντίδης αναβιώνει το Σερραϊκό Τραπέζι" στην πόλη των Σερρών.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Οι
πρώτες ύλες των χωριών σηματοδότησαν τη νόστιμη μαγειρική των ντόπιων,
που χαρακτηρίζεται από απλότητα, ενώ η ανάγκη, σιωπηλός υποκινητής,
επεξηγεί τη γευστική γκάμα της και τη μεταμόρφωση του απλού σε
σημαντικό. Οι συνθήκες ζωής, η σκληρή αγροτική δουλειά, και η εξέλιξή
τους δικαίωσαν την παραδοσιακή γεύση, που διατηρήθηκε αναλλοίωτη σχεδόν
στο πέρασμα του καιρού. Μελετώντας τη σήμερα σε βάθος, μας ξαφνιάζει με
το χαρακτήρα, την ένταση και τη συσχέτισή της με την επιβίωση, τις
γιορτές, την πίστη…
Η αστική μαγειρική αποτελεί ένα ξέχωρο μωσαϊκό ομορφιάς και πρωτοτυπίας με άλλα χαρακτηριστικά και βαρύτητα.
“Φορώντας”
μια κουλτούρα κόντρα στα ζόρια της ζωής, οι πρόσφυγες άφησαν αποτύπωμα.
Η μαγειρική τους πιο σύνθετη τεχνικά, πιο τολμηρή, επηρέασε τους
ντόπιους στο διάβα τους. Στη Σερραϊκή γαστρονομική παράδοση, πάντως, η
αξία βρίσκεται στη νοστιμιά της πρώτης ύλης, που σιγά σιγά ατονεί, στο
νοιάξιμο για τη λεπτομέρεια, που μπορεί να καθοδηγήσει κάποιον στην
εξαίσια αναβίωσή της, και στην τελική γεύση, με αποδέκτη την πείνα,
άγνωστη πια…
O
Χρήστος Μαντίδης μελετώντας το Σερραΐκό τραπέζι ενισχύει τη διαπίστωση
πως το φαγητό καθρεφτίζει την αγωνία όλων των ανθρώπων ενός τόπου και
έχει σκοπό να οριοθετήσει το τραπέζι τους ως σημείο συνάντησης χαράς και
λύπης, ως άγραφο καθεστώς παντός καιρού…
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Γεννήθηκα
το 1972 στο Ψυχικό Σερρών, όπου και μεγάλωσα. Οι πρώτες μου μαγειρικές
ανησυχίες είχαν τις ρίζες τους στις Μικρασιάτισσες γιαγιάδες μου, και
ήταν η αφορμή για ένα συνειδητό ταξίδι στο σύμπαν της μαγειρικής. Η
έφεση μου στο γράψιμο συμπλήρωνε με καρμικό τρόπο το ταξίδι αυτό, μια
και γράφοντας αποτύπωνα κάτι από την έμψυχη μεταφυσική αγωνία της…
Στις αρχές του 2000 και για 3 χρόνια κατέγραψα με επιτόπια έρευνα παλιές συνταγές της πατρίδας μου, τις σπανιότερες από τις οποίες παρουσίασα σε εκπομπή σερραϊκού καναλιού. Ερχόμενος στην Αθήνα το 2006 ολοκλήρωσα σπουδές μαγειρικής και από τότε εξασκώ το επάγγελμα. Το 2011, συνεχίζοντας την έρευνα με τη φόρα του μάγειρα πια για άλλα 2 χρόνια, ολοκλήρωσα τη καταγραφή της σερραΐκής γαστρονομικής παράδοσης. Γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους της γαστρονομίας και κρατώ στην καρδιά μου λίγους και εκλεκτούς. Μεγάλη μου επιθυμία είναι να μαγειρέψω κάποτε με τη συγκίνηση της πραγματικής γνώσης, πέρα από μόδες και μιμήσεις, και προς αυτή τη κατεύθυνση το βιβλίο αυτό πιστεύω πως είναι μια όμορφη αρχή.
Αφιερώνω το υλικό του, που αποτελεί μύηση στη ζωή πολλών ανθρώπων, στην αξεπέραστη Εύη Βουτσινά.
Στις αρχές του 2000 και για 3 χρόνια κατέγραψα με επιτόπια έρευνα παλιές συνταγές της πατρίδας μου, τις σπανιότερες από τις οποίες παρουσίασα σε εκπομπή σερραϊκού καναλιού. Ερχόμενος στην Αθήνα το 2006 ολοκλήρωσα σπουδές μαγειρικής και από τότε εξασκώ το επάγγελμα. Το 2011, συνεχίζοντας την έρευνα με τη φόρα του μάγειρα πια για άλλα 2 χρόνια, ολοκλήρωσα τη καταγραφή της σερραΐκής γαστρονομικής παράδοσης. Γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους της γαστρονομίας και κρατώ στην καρδιά μου λίγους και εκλεκτούς. Μεγάλη μου επιθυμία είναι να μαγειρέψω κάποτε με τη συγκίνηση της πραγματικής γνώσης, πέρα από μόδες και μιμήσεις, και προς αυτή τη κατεύθυνση το βιβλίο αυτό πιστεύω πως είναι μια όμορφη αρχή.
Αφιερώνω το υλικό του, που αποτελεί μύηση στη ζωή πολλών ανθρώπων, στην αξεπέραστη Εύη Βουτσινά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου