Λαμπρός αγωνιστής των εθνικών θεμάτων στον Πόντο, στην Κωνσταντινούπολη, στον Καύκασο και στην Ελλάδα (μετά την Ανταλλαγή).
Ο Λεοντίδης, μετά τα φροντιστήρια της Τραπεζούντας, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στα Παν/μια της Αθήνας και των Παρισίων.
Στη συνέχεια αγωνίστηκε ως δημοσιογράφος για την προώθηση των εθνικών θεμάτων και των μυστικών εθνικών ορνανώσεων της Κων/πολης, στο διάστημα του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13).
Λίγο αργότερα (1916-1918), αναπτύσσει έντονη εθνική και πνευματική δραστηριότητα στη ρωσοκρατούμενη Τραπεζούντα, στο πλευρό του Μητροπολίτη Χρυσάνθου: Ιδρύει το πατριωτικό σωματείο «Εθνική Ένωσις» των νέων και εκδίδει το περιοδικό «ΛΟΓΟΣ», με στόχο την ανακήρυξη της εκκλησιαστικής και εκπαιδευτικής αυτονομίας του Πόντου υπό ρωσική επικράτεια.
Μετά την αποχώρηση των Ρώσων από τον Πόντο (Απρίλιος 1918) συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις του Ελληνισμού του Καυκάσου και Ν. Ρωσίας για την αναγνώριση της Δημοκρατίας του Πόντου, και εκλέγεται, από τους αντιπροσώπους του οργανωμένου Ελληνισμού αυτού του χώρου, Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης (Βουλής) του Πόντου, η οποία είχε την έδρα της στο Βατούμ της Γεωργίας (Μάρτιος 1919).
Είναι γνωστή η αποτυχημένη έκβαση αυτών των αγώνων, λόγω της αρνητικής βούλησης των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής εκείνης.
Όμως, ο Λεοντίδης συνεχίζει τους εθνικούς του αγώνες και στην Ελλάδα, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού από τις πατρογονικές του εστίες.
Ως Διευθυντής του Υπουργείου Πρόνοιας, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής Πληθυσμών (ΜΕΑΠ) και στη συνέχεια ως Γενικός Διοικητής Θράκης, παρακολούθησε από κοντά το δράμα της προσφυγιάς και συνέβαλε σημαντικά στην ανακούφιση των προσφύγων, κατά την κοσμογονική περίοδο 1923-1930.
Ο ακέραιος χαρακτήρας, το τεράστιο κοινωνικό του έργο, το πνεύμα της αυτοθυσίας του, ανέβασαν πολύ ψηλά το κύρος του στη συνείδηση του λαού, η αγάπη και εκτίμηση του οποίου τον ανέδειξε βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου στις περιφέρειες Δράμας και Θεσσαλονίκης.
Ο Λεοντίδης δίκαια ανήκει στη χορεία των πρωτοπόρων εθνικών αγωνιστών του εκείθεν και εντεύθεν του Αιγαίου.
Στάθης Πελαγίδης
Καθηγητής στην παιδαγωγική σχολή της Φλώρινας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου