Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΚΡΙΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ Σταυρούπολης

Το 1986 ο σύλλογος των ΑΚΡΙΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (έχοντας διανύσει ουσιαστικά το 8° έτος λειτουργίας του ) παρατηρώντας την έλλειψη ουσιαστικής παρουσίας του Ποντιακού θεάτρου από τις δραστηριότητες των λοιπών αδελφών ποντιακών σωματείων (με εξαίρεση ορισμένα σωματεία όπως η Εύξεινος Λέσχη, ο Φάρος Ποντίων, Καλλιτεχνική Στέγη κ.α.) και έχοντας ως γνώμονα την θέση την οποία κατείχε το Ποντιακό θέατρο στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή των εν Πόντω Ελλήνων και την επίδραση του σ' αυτούς ως μορφή πολιτισμού αποφασίζει την δημιουργία του θεατρικού του τμήματος.
Σκοπό του θεατρικού τμήματος αποτελούσε η αναβίωση η ενδυνάμωση και εν τέλει η καθιέρωση του Ποντιακού θεάτρου.
Το πρώτο έργο που ανεβάζει είναι το έργο του Φίλωνα Κτενίδη "Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ Ο ΧΟΡΟΝ" σε σκηνοθεσία Βάσως Παπαχαραλάμπους,
Το ξεκίνημα είναι αρκετό δύσκολο και το μέλλον να την πορεία του θεατρικού σκοτεινό και αβέβαιο. Η ακοπίαστος και αφιλοκερδής όμως δουλειά τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και των ηθοποιών και τεχνικών του θεάτρου γρήγορα ανέδειξαν τον σύλλογο και σ' αυτήν του τη δραστηριότητα.
Έτσι λαμβάνοντας, το βάπτισμα του πυρός ο θίασος ανεβάζει στη συνέχεια και μέχρι αυτή η στιγμή άλλα τέσσερα θεατρικά έργα τα οποία είναι τα ακόλουθα:

«Ο ΚΛΗΔΟΝΑΣ» του Φίλωνα Κτενίδη,

«ΤΗ ΤΡΙΧΑΣ ΤΟ ΓΕΦΥΡ'»του Θόδωρου Κανονίδη,

«Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ»του Δημήτρη Αθανασιάδη

«ΤΟ ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟΝ»του Δημήτρη Ψαθά

«Ο ΦΩΤΑΓΑΣ» του Δημήτρη Παρασκευόπουλου

« ΓΑΜΠΡΕ ΦΟΥΣΤΡΟΝ ΤΡΩΣ»του Δημήτρη Παρασκευόπουλου

Και τα επτά θεατρικά έργα ανέβηκαν με τη συνεργασία επαγγελματία σκηνοθέτη, μουσικού και σκηνογράφου.
Με αυτά τα θεατρικά έργα ο Σύλλογος περιοδεύει σ όλη την ελληνική επικράτεια καθώς και στο εξωτερικό (Γερμανία, Σουηδία, Αμερική, Ολλανδία κ. α.). μετέχει σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς θεάτρου και κυρίως προγραμματίζει θεατρικές παραστάσεις σε εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη βάση στο Δημοτικό θέατρο Σταυρούπολης
Τη Χειμερινή σαιζόν του 1997 το έργο " ΤΟ ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟΝ " συγκέντρωσε σε 10 μόνο παραστάσεις 4.000 θεατές σε ένα θέατρο χωρητικότητας 300 θέσεων. Το πιο εκπληκτικό πάντως ήταν η πρεμιέρα του έργου "ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ" το οποίο κατά τη διάρκεια της διήμερης πρεμιέρας του στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας συγκεντρώνοντας άνω των 2 500 θεατών. Συνολικά και τα πέντε θεατρικά έργα έχουν δώσει άνω των 300 παραστάσεων με μέσο όρο 40 παραστάσεις το χρόνο.
Αποτέλεσμα όλων αυτών πέραν της πανελλαδικής εμβέλειας και αναγνώρισης του συλλόγου ως η κινητήριος δύναμη για την ουσιαστική ανάδειξη του ποντιακού θεάτρου και της καταξίωσης του και αναγνώρισης στο χώρο των λοιπών θεατρικών σχημάτων είναι η καθιέρωση του Ποντιακού θεάτρου ως ανεκτίμητης αξίας μορφή πολιτισμού αλλά και ως θεσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah