Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Δεσμοί Ποντίων και Κρητικών.

Ακατάλυτοι είναι οι δεσμοί που συνδέουν επί πολλούς αιώνες τους Πόντιους και τους κριτικούς.
Οι δεσμοί αυτοί, σφυρηλατημένοι με αγώνες για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία από την εποχή του Βυζαντινού στρατηγού Νικηφόρου Φωκά και του φλογερού κήρυκα της Ορθοδοξίας Νίκωνα του μετανοείτε, τον δέκατο αιώνα, συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα και να δένονται με νέους κρίκους, που τους αποτελούν οι Πόντιοι, που είναι εγκατεστημένοι στην Κρήτη.
Ένα μέρος των Κρητικών, μικρό ποσοστό αλλά δυναμικό, είναι ποντιακής καταγωγής, όπως κι ένα ανάλογο ποσοστό Ποντίων είναι κρητικής ή νησιώτικης καταγωγής, προέρχονται, δηλαδή από εκείνους που έμειναν στον Πόντο, φτάνοντας εκεί κυρίως σαν ναυτικοί.
Στην Κρήτη υπάρχουν τα ερείπια της Τραπεζόντας, της πόλης που χτίστηκε πριν από αιώνες από τους Πόντιους Τραπεζούντιους , που με τη σειρά τους είχαν χτίσει την πόλη τους στον Πόντο σε ανάμνηση -σύμφωνα με μια παράδοση- της Τραπεζούντας της Αρκαδίας, απ' όπου προέρχονταν.
Το θέμα των δεσμών ανάμεσα στους Κρήτες  και τους Πόντιους απασχόλησε επανειλημμένα, κυρίως την ποντιακή πλευρά, που διακρίνεται ανάμεσα στους Έλληνες για την προσπάθειά της να ανακαλύψει τις ρίζες της (δεν είναι τυχαίο ότι συνέδρια, ετήσια μάλιστα για την Εθνική αυτογνωσία κάνουν μόνον οι Πόντιοι).
Παλαιότερα, ο Γιάννης Τσαλουχίδης ασχολήθηκε πολύ με το θέμα αυτό, ψάχνοντας σε διάφορες πηγές να βρει στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτήν την άποψη.
Τα στοιχεία αυτά τα παρουσίασε το 1988 με εισήγηση του στο δεύτερο παγκόσμιο συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού, που συνήλθε εκείνο το χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Με το ίδιο θέμα μίλησε από το βήμα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Ο Γιάννης Τσαλουχίδης ήταν θερμός υποστηρικτής της άποψης ότι οι δεσμοί αυτοί θα πρέπει να προβάλλονται και να τονωθούν παραπέρα.
Με τους δεσμούς μεταξύ Ποντίων και κρητικών ασχολήθηκε, επίσης ο Φόρης Παροτίδης, που κατάφερε να ανακαλύψει περισσότερα και πιο εντυπωσιακά στοιχεία από τον Τσαλουχίδη πάνω στο θέμα αυτό.
Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στους πνευματικούς, κυρίως δεσμούς των δύο δυναμικών αυτών τμημάτων του Ελληνισμού. Ο "Ερωτόκριτος" παραδείγματος χάριν του Βιτσέντζου Κορνάρου όπως αναφέρει ο Παροτίδης στο βιβλίο του "Πίσω από της σιωπής"- περιέχει πλήθος λέξεων και εκφράσεων που απαντώνται και στην ποντιακή διάλεκτο.
Για τον ίδιο τον Βιντσέντζο Κορνάρο αναφέρει ότι κατάγεται από την περιοχή της κριτικής Τραπεζόντας.
Εκείνο πάντως, που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να σφυρηλατηθούν οι δεσμοί, πάνω ακριβώς στην πνευματική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους Κρητικούς και τους Πόντιους.

Santeos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah