Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ο πολυπαθής Ελληνισμός του Πόντου

Ο Πόντιος γιατρός και στοχαστής Θεοφύλακτος Θεοφύλακτος, εκτός από τους αγώνες του για έναν Ελεύθερο Πόντο, με έδρα το Βατούμ της Γεωργίας, προσπάθησε αρκετές φορές, πριν από την αναγκαστική ανταλλαγή των πληθυσμών αλλά και μετά, να ενημερώσει τους υπόλοιπους Έλληνες για το ζήτημα του Πόντου. Το απόσπασμα που δημοσιεύεται στη συνέχεια προέρχεται από διάλεξη του στην αίθουσα του «Παρνασσού», στην Αθήνα, το 1920.
 Περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Θεοφύλακτου «Γύρω στην άσβεστη φλόγα», που επανέκδοσαν οι Εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη.
Τραπεζούντα

Χιλιάδες πολλαί προσφύγων συνηθροίσθησαν από όλα τα μέρη εις την Τραπεζούνταν. Η Κοινότης Τραπεζούντος πιστή εις τας παραδόσεις της, παρ' όλας τας οικονομικάς στενοχώριας της και την σκληράν αφαίμαξιν του Ελληνικού πληθυσμού της, δια του πολλαχώς και εν καιρώ πολέμου δράσαντος σωματείου της «Φιλόπτωχος Αδελφότης» ήλθεν εις επικουρίαν των δυστυχών τούτων προσφύγων, τους οποίους εστέγασεν εις διάφορα κοινοτικά οικήματα.
Επηκολούθησαν αθρόαι αι συνεισφοραί των πολυπληθών εν Ρωσσία κοινοτήτων, αι οποίαι έσπευσαν πάσαι να έλθουν εις ενίσχυσιν του κέντρου του Πόντου δια την περίθαλψιν των προσφύγων. Η εθνική αλληλεγγύη των Ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσσίας υπήρξε κατά την περίοδον ταύτην της δυστυχίας ανωτέρα παντός επαίνου. 
Τόσα δε ήσαν τα συνεισφερόμενα ποσά, ώστε παρέσχον εις τους Έλληνας του τόπου την ευκαιρίαν να δείξουν τον γενναιόφρονα της Φυλής χαρακτήρα και το ανεξίκακον αυτής και εις αυτούς ακόμη τους προ μικρού δήμιους της. 
Οι υπό των Τουρκικών Αρχών παρασυρθέντες κατά την φυγήν των εκ Τραπεζούντος Τούρκοι της περιφερείας, ταχέως ηννόησαν την συμφοράν της εγκαταλείψεως των εστιών των και καθ' ομάδας επέστρεφον εις Τραπεζούντα.
 Άλλοι δε πάλιν εκ του εσωτερικού απαυδήσαντες από τας καταπιέσεις και την κακοδιοίκησιν, είτε προερχόμενοι εκ της περιοχής του στρατιωτικού μετώπου, οπόθεν απηλαύνοντο υπό των Ρωσσικών αρχών, κατέφευγον εις Τραπεζούντα, εις τρόπον ώστε παρά τον όγκον των ημετέρων προσφύγων συνηθροίσθησαν και πολλαί χιλιάδες Μουσουλμάνων τοιούτων, οι οποίοι στερούμενοι πάσης περιθάλψεως ευρίσκοντο εις αθλιεστάτην κατάστασιν.
Η γενναιοψυχία του Ελληνικού λαού δεν  ηνέχθη να φθίνη άλλος λαός, τον οποίον ο φανατισμός ο εντέχνως εμφυτευθείς εις την ψυχήν του υπό κακούργων κυβερνητών μετέβαλεν εις θηρίον κατά των συνοίκων του. 
Τους περισυνέλεξε και τούτους η επί τούτω ορισθείσα υπό της Ελληνικής Κοινότητος Επιτροπή Προσφύγων και παρέσχε αυτοίς τα πρώτα βοηθήματα από το ταμείον της. Ενήργησε δε παρά τη Ρωσ-σική Κυβερνήσει εκ παραλλήλου προς τους Έλληνας πρόσφυγας να λάβη πρόνοιαν και περί των Μουσουλμάνων τοιούτων.
 Τοιουτοτρόπως χρηματικά βοηθήματα, στέγασις, ιατρική περίθαλψις παρεχωρούντο, εξ ίσου και προς τους ημετέρους, και προς τους Μουσουλμάνους πρόσφυγας υπό της Επιτροπής εις πλέον των 15 χιλιάδων.
 Εδώ έγκειται το μεγαλείον της Ελληνικής ψυχής·
Βραδύτερον δε, οπότε η Ρωσσική Κυβέρνησις απεφάσισε να έλθη επίκουρος εις τους πρόσφυγας του τόπου, η ημετέρα Επιτροπή έλαβεν υπό την προστασίαν της όλους τους πρόσφυγας τούτους, οι οποίοι μόνον ευγνωμοσύνην οφείλουν προς την Επιτροπήν και δι'αυτής προς το Ελληνικόν Έθνος.
Καθ' ήν εποχήν ταύτα συνέβαινον εν Τραπεζούντι και τη περιφερεία της, η Τουρκική θηριωδία πέραν των συνόρων ελυμαίνετο το χριστιανικόν στοιχείον.

Θεοφύλακτος Θεοφύλακτος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah