Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ποντιακά έθιμα της Σαρακοστής


0 Αλκιβιάδης Ευθυμιάδης γεννήθηκε στο χωριό «Πολλά Μαντριά», το οποίο διοικητικά ανήκει στην Αργυρούπολη της Επαρχίας Χαλδίας του Πόντου.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας του κατά την περίοδο της Σαρακοστής, που διηγήθηκε στον εγγονό του.

Καθαρά Δευτέρα: Κάθε οικογένεια έπαιρνε μια πατάτα και 7 φτερά κότας (αυτά συμβόλιζαν τις 7 εβδομάδες της Σαρακοστής) και τύλιγε την πατάτα και τα φτερά και την κρέμαγε μέσα στο δωμάτιο.
Όταν κάποιο μωρό ζητούσε γάλα ή γιαούρτι, τότε η μάνα χτύπαγε με ένα ξύλο την πατάτα με τα φτερά, για να τρομάξει το μωρό. Τότε το έλεγε: «αυτό που είπες το άκουσε και κινήθηκε η πατάτα». Κάθε εβδομάδα που πέρναγε κάθε οικογένεια έβγαζε και ένα φτερό και το πετούσε μέχρι να έρθει το Πάσχα. Όταν τελείωναν τα φτερά, έφτανε το Πάσχα και τότε έλεγαν: «τώρα μπορούμε να φάμε κρέας».

Του Λαζάρου - Κυριακή των Βαΐων: Στο χωριό μου υπήρχε ένα δεντράκι που έβγαζε βλαστάρια και ποντιακά λεγόταν «τσουρανέα». Ούτε στην Ρωσία το συνάντησα αλλά ούτε και στην μισή Ελλάδα που γύρισα το βρήκα.
 Αυτό έβγαζε μικρές κόκκινες ρώγες. Όταν ωρίμαζε, μαζεύαμε τους καρπούς, τους δέναμε και τους βάζαμε σε πιθάρια και τους κάναμε τουρσί. Βγάζαμε και τρώγαμε, ενώ το ζουμί το χρησιμοποιούσαμε σαν ξίδι. Αυτό το ξύλο το κόβαμε εμείς τα παιδιά, το τρυπούσαμε 10 πόντους από επάνω και βάζαμε βέργες.
Με αυτό γυρίζαμε στο χωριό και μας έδιναν κουλουράκια. Δεν είχαμε σούβλες και αρνιά όπως τώρα- φτώχεια είχαμε. Μόνο αν κανένας είχε κότα μεγάλη, την έκοβε το Πάσχα, ή αν είχε κάποιος πρόβατο, κατσίκι ή μεγάλο ζώο, το μαγείρευε και φίλευε συγγενείς και γείτονες. Ελιές δεν είχαμε στα μέρη μας και φέρναμε με τους τε-νεκέδες από την Τραπεζούντα, όπως και το λάδι. Την 1η μέρα του Πάσχα παίρναμε κόκκινα αβγά και βγαίναμε στα σπίτια για αβγομαχίες. Είχαμε πολλές κότες τότε. Επίσης, χορεύαμε την 1η και την 2η μέρα σε μεγάλα σπίτια, ενώ το καλοκαίρι βγαίναμε στα αλώνια και χορεύαμε.

Τα στοιχεία αυτά τα έγραφε ο Αλκιβιάδης Ευθυμιάδης εγγονός του Αλκ. Ευθυμιάδη, στον οποίο ο πρώτος διηγήθηκε τα παραπάνω έθιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah