Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Ένα ταξίδι στην προγονική γη του Αταπαζάρ


Τόπους προγονικούς, στις αλησμόνητες πατρίδες, κάνει γνωστούς ο Γιώργος Κοτζαερίδης με το βι­βλίο του «Ένα ταξίδι στην προγονική γη του Αταπαζάρ», που κυκλοφόρησε στη Φλώρινα το 2007.
Τους τόπους αυτούς ελάχιστοι τους γνωρίζουν έστω και από ακούσματα ή από διαβάσματα. Βρίσκονται όλοι αυτοί οι τόποι γύρω από το αρκετά γνωστό Αταπαζάρ, αλλά τα ονόματά τους και λεπτομέρειες για τη ζωή των κατοίκων τους τώρα γράφονται και τώρα περιγράφονται οι φυσικές τους ομορφιές, με την παράθεση αρκετών σπάνιων φωτογραφιών.
Καράσου, Γιασί Γκετσίτ, Κουρούμεσε, Σούμπατακ, Γεσλούκετζιτ, Τσαταλβάζ, Αρντισπελίτ, Κάτω Γενήνταγ ή Ορτάκιοϊ, Κουρούντερε, Πάραλι, Τσομπάν Γιατάκ, Καράπελιτ, Κεστανέ Πινάρ, Ακτάς, Κιραζλί, Κάσμπαση και άλλα χωριά περιγράφονται με πολλή γλαφυρότητα από τον Γιώργο Κοτζαερίδη.
 Όλα αυτά βρίσκονται βόρεια της Άγκυ­ρας, νότια της Ποντοηράκλειας (Ζουγκουλντάκ), ανατολικά της Νικο­μήδειας και δυτικά του Τσορούμ.
Δυτικά περνά ο Σαγγάριος ποταμός, κοντά στις εκβολές του στον Εύξεινο Πόντο. Σε αυτές τις περιοχές έζησαν για αιώνες οι Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους πολλοί ήταν ποντιακής καταγωγής.

Ο Γιώργος Κοτζαερίδης γεννήθηκε στη Λακκιά Φλώρινας το 1955. 
Είναι πτυχιούχος της Ανώτατης Σχολής Τουριστικών Επαγ­γελμάτων της Ρόδου και για πολλά χρόνια εργάστηκε στην Κρήτη ως διευθυντής ξενο­δοχείου.
 Από το 1980 ασχολείται με τη διά­σωση της ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης και κυρίως με την ιστορία της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Οι γονείς του πατέρα του κατάγονταν από την Κουρούντερε και το Γενί Νταγ του Αντάπαζαρ — που περιγράφονται, μεταξύ άλλων, στο βιβλίο του — και της μητέρας του από τα Κουβούκλια της Προύσας.
Κυκλοφόρησε τα βιβλία «Αξέχαστα Κουβούκλια», «Εκκλησιαστική περιφέρεια Απολλωνιάδας Προύσας» και «Εκκλησιαστική επαρχία Προύσας», ενώ έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε εφημερίδες, όπως «Μηνολόγιο της Μικράς Ασίας και του Πόντου», «Αγιολόγιο Μικράς Ασίας, Πόντου, Ανατολικής Θράκης», «Οδοιπορικό στον νομό Ημα­θίας», «Πολιτιστικές περιηγήσεις στην Ημαθία». Επιμελείται σε ραδι­οφωνικό σταθμό της Βέροιας την εκπομπή «Μικρασιατικοί παλμοί».
Πραγματοποίησε λαογραφικές εκθέσεις, με ανάλογο περιεχόμενο σε Ό πόλεις της Ελλάδας, στην Κωνσταντινούπολη και την Προύσα.
Ίδρυσε λαογραφικό μουσείο και πολιτιστικό εργαστήρι στον Σταυρό Ημαθίας, όπου εργάζεται και συνεχίζει την προσπάθειά του για τη διά­σωση της πατρογονικής πολιτισμικής παράδοσης.
 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah