Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Η Μακεδονία κατά τους βυζαντινούς χρόνους

Κατά τους βυζαντινούς χρόνους (300 μ. Χ. — 1453 μ. Χ.), αλλά και κατά ρωμαϊκούς (146 π. Χ. — 300 μ. Χ.), αν και διοικητικά τα όριά του μεταβάλλονταν, η ακεραιότητα της καθαυτό Μακεδονίας, η λεγόμενη ιστορική, που οριστικοποιήθηκε στα χρόνια του Φιλίππου Β', δεν θίχτηκε. Πάντως, τα όριά της ήταν, ιδίως ύστερα από τον 4° μ. Χ. αιώνα, ιδιαίτερα ασταθή κατά τη βυζαντινή περίοδο, γιατί συνεχώς μεταβάλλονταν, ώσπου από το 1383 και ύστερα, σιγά σιγά υποτάσσεται στους Τούρκους.
Στην περιοχή, τη νότια από τη γραμμή Ελβασάν της Αλβανίας — Νις της Σερβίας - Πύργος (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας, δηλαδή πολύ πιο πάνω από τα σημερινά βό­ρεια ελληνικά σύνορα, είχε κυριαρχήσει η ελληνική γλώσσα. Ύστερα από τη μεγάλη νίκη των Τούρκων στο Κοσσυφοπέδιο (Κόσσοβο), το 1389 εναντίον των Σέρβων, των Κροατών, των Βοσνίων, των Αλβανών, των Ούγγρων και των Πολωνών, κυριαρχούν αυτοί στη Μακεδονία και σε όλη τη Βαλκανική. Η περιοχή των Γρεβενών υποτάχθη­κε γύρω στο 1390 και η Θεσσαλονίκη το 1430, τελευταία.
Κατά τον 6ο αιώνα μ. Χ. εμφανίζονται οι Σλάβοι στη Βαλκανική και αρχίζουν τις επιδρομές τους στη βόρεια Μακεδονία εναντίον του Βυζαντίου και από τον 7ο έως τον 10ο αιώνα εγκαθίστανται στις χώρες βόρεια της Μακεδονίας.
Τον 9ο αιώνα (822 μ. Χ.), εμφανίζεται στη Βαλκανική και η πολυπληθέστερη σλα­βική φυλή των νότιων Σλάβων, οι Σέρβοι, οι οποίοι αρχίζουν και αυτοί τις επιδρομές τους στα βόρεια σύνορα της Μακεδονίας.
Το 670 εμφανίζονται στο Δέλτα του Δούναβη και οι Βούλγαροι, μογγολικής κα­ταγωγής, με τον αρχηγό τους τον Ασπαρούχ, που αφομοιώνονται και γλωσσικά και φυλετικά από τους Σλάβους και αρχίζουν και αυτοί τις επιδρομές τους εναντίον του Βυζαντίου στη Θράκη και στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα και στη Μακεδονία.
Δηλαδή, ενώ εμφανίζονται στη Βαλκανική οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι πάνω από χίλια χρόνια αργότερα από τον Φίλιππο τον Β' και τον Μέγα Αλέξανδρο, θρασύτατα και ασύστολα τους σφετερίζονται ως προγόνους τους και υποστηρίζουν ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων!
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική και ιστορική απάτη και παραχάραξη της ιστορίας στα παγκόσμια χρονικά από τον ψευδέστατο αυτόν ισχυρισμό τους. Και, δυστυχώς, βρίσκονται σήμερα άνθρωποι, δήθεν πολιτι­σμένοι, που για τα συμφέροντά τους, με ωμό και κυνικό τρόπο, τους υποστηρίζουν.
Κατά την εποχή του Βυζαντίου, όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχουν καθορισμένα με ακρίβεια όρια της Μακεδονίας. Αργότερα, όμως, ύστερα από το 1453 (πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας), κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και συ­γκεκριμένα κατά τον 16ο αιώνα, οι χάρτες, που εκδίδουν οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, τοποθετούν τη Μακε­δονία στα όρια που είχε αυτή στην εποχή του Φιλίππου του Β'. Ο καθορισμός, όμως, των συνόρων της περιπλέκεται από τις αρχές του 19ου αιώνα (1826), όταν αρχίζει να ενδι­αφέρεται για τη Μακεδονία η Ρωσία, με την ιδεολογία του πανσλαβισμού.



Βασίλης Αναστασιάδης
Φιλόλογος-Συγγραφέας
Γρεβενά

ΠΗΓΗ: Περιοδικό "ΠΟΝΤΙΑΚΑ" 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah