Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Κεντρο Ελληνικων Σπουδων & Πολιτισμου στη Μελβουρνη


Τον Σεπτέμβριο του 2010, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας (ΕΟΚΜΒ), με ανακοίνωση της, έκανε γνωστή την απόφασή της να προ­βεί στην ίδρυση Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και Πολι­τισμού (ΚΕΣΠ), η λειτουργία του οποίου θα αρχίσει με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, το 2011.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από το 2011 θα αρχίσει μια σειρά σεμιναρίων, τα οποία στοχεύουν να καλύψουν διαχρονικά, αλλά συνοπτικά, την ιστορία του ελληνικού έθνους από την αρχαιότητα μέχρι τα τέλη του 20ού αιώ­να, καθώς και πτυχές του ελληνικού πολιτισμού.
Επιπρόσθετα, η συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια των Προγραμμάτων Ελληνικών Σπουδών, που προσφέρονται από πανεπιστήμια της Μελβούρνης, έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη πρόσβαση στα προγράμματα αυτά από νέους ελληνικής καταγωγής.
Η συντριπτική πλειονότητα των νέων δεν είχε τα τελευταία χρόνια, και εξακολουθεί να μην έχει, την ευκαιρία να εξοικειωθεί με την ελληνική ιστο­ρία και τις σημαντικές πτυχές του ελληνικού έθνους. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μεταξύ των νέων αυτών υπάρ­χουν πολλοί που νιώθουν την ανάγκη, για την δική τους αυτογνωσία, να καλύψουν αυτό το κενό, ανιχνεύοντας τις ιστορικές και τις πολιτισμικές τους ρίζες.
Ο Κυριάκος Αμανατίδης, ο οποίος έχει αναλάβει το σχεδιασμό των σεμιναρίων, σε άρθρο του αναφέρει τα οφέλη που, κατά τη γνώμη του, προκύπτουν από τη διδα­σκαλία της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού:
*Μελετώντας τις διάφορες πτυχές της ελληνικής ιστο­ρίας, οι μαθητές, είτε παιδιά σχολικής ηλικίας είναι είτε ενήλικες, έρχονται σε επαφή με τους πόθους και τα όνειρα του ελληνικού λαού, τους ψυχικούς δεσμούς του, με τον τόπο του και τον πολιτισμό του, και τις διαθέσεις και τις στάσεις του απέναντι στους γειτονικούς λαούς, με τους οποίους κατά καιρούς ήρθε σε επαφή.
*Μελετώντας την ελληνική ιστορία διαχρονικά, οι μα­θητές κατανοούν καλύτερα τα σύγχρονα πολιτικά, πολιτι­στικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που διαμορ­φώνουν τον σύγχρονο Ελληνισμό.
  *Οι μαθητές ενημερώνονται για τη γένεση εκείνων των πολιτικών, καλλιτεχνικών, πνευματικών και φιλοσο­φικών επιτευγμάτων του ελληνικού έθνους, που σταδιακά έγιναν ο θεμέλιος λίθος του Δυτικού πολιτισμού.
*Οι μαθητές αντιλαμβάνονται το μέγεθος και την οι­κουμενικότητα του Ελληνισμού της Διασποράς, και νιώ­θουν πως αποτελούν αναπόσπαστο μόριό του.
 *Και το μάθημα της γεωγραφίας της Ελλάδας και της Κύπρου θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των Ελλη­νικών Σπουδών, γιατί γίνεται ο συνδετικός κρίκος των επί μέρους θεματικών ενοτή­των, και δίνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο τοποθετούμε τα διάφορα γεγονότα που καθόρισαν το χαρακτήρα του ελληνικού πολιτισμού.

Δημοσιεύτηκε στις 28 Σεπτέμβρη 2010



Απόστολος Παπαποστόλου
Μελβούρνη








ΠΗΓΗ: Περιοδικό "ΠΟΝΤΙΑΚΑ"



http://santeos-best.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah