Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν τίποτε για το Ιουλιανό και το Τρηγοριανό Ημερολόγιο, για τους χριστιανούς που ακολουθούν το παλαιά ημερολόγιο, για τον χωρισμό από τους Πόντιους του 24ωρου, τα ονόματα των μηνών κ. ά.
Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' (1502-1585) |
Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο
Από το 1903, το οικουμενικό πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης έθεσε το θέμα αλλαγής του ημερολογίου, αλλά, τότε, θεωρήθηκε ότι δεν ήταν πρόσφορες οι συνθήκες στην ελληνική κοινωνία για μια τέτοια αλλαγή.
Το 1919, η Ιερά Σύνοδος αποφάνθηκε ότι θα μπορούσε να γίνει η αλλαγή, δηλαδή να αντικατασταθεί το Ιουλιανό ημερολόγιο που ίσχυε, με το νέο, ορθότερο επιστημονικώς, Γρηγοριανό,που ίσχυε στις υπόλοιπες χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Η αλλαγή έγινε στις 25 Ιανουαρίου του έτους 1923. Το νέο ημερολόγιο έγινε δεκτό από την Εκκλησία της Ελλάδας τον Μάρτιο του 1924.
Σημειώθηκε τότε αντίδραση — όχι, όμως, τόσο σοβαρή όσο σε άλλες χώρες — μιας μικρής μειοψηφίας Ελλήνων χριστιανών, των λεγομένων παλαιοημερολογιτών, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Αρκετά πατριαρχεία και εκκλησίες ακολουθούν και σήμερα το παλιό Ιουλιανό ημερολόγιο. Μεταξύ αυτών είναι και το Πατριαρχείο της Ρωσίας. Γιαυτό, οι ομογενείς από τη Σοβιετική Ένωση ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο.
Οι αυτοονομαζόμενοι ως «Γνήσιοι ορθόδοξοι χριστιανοί» ή οι «παλαιοημερολογίτες»», όπως είναι γνωστότεροι, λένε ότι με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο έχουν καταργηθεί και δεν ακούγονται στους ναούς ένα ευαγγέλιο και κάποιοι ψαλμοί. Δηλαδή η αντίθεσή τους προς το νέο ημερολόγιο οφείλεται σε θρησκευτικούς λόγους και όχι επιστημονικούς ή άλλους, όπως είναι η ημερολογιακή σύμπλευση με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς.
Διατηρούν δική τους Εκκλησία και οι μοναδικές γιορτές, που συμπίπτουν ημερολογιακά με εκείνες των υπολοίπων Ελλήνων χριστιανών, είναι της Λαμπρής (Πάσχα).
Οι φάσεις της Σελήνης |
Οι εποχές του έτους
Οι τέσσερις εποχές του έτους έχουν τα ίδια ονόματα στις περισσότερες περιοχές του Πόντου: Άνοιξη, Καλοκαίρ', Μοθόπωρον, Χειμωγκός.
Σε λίγες περιοχές, οι εποχές ήταν οι εξής τρεις: Άνοιξη, Μοθόπωρον, Χειμωγκός.
Στις 20 Μαρτίου αρχίζει η άνοιξη (είσοδος στο ζώδιο του Κριού), στις 21 Ιουνίου η αρχή του καλοκαιριού (είσοδος στο ζώδιο του Καρκίνου), στις 23 Σεπτεμβρίου η αρχή του φθινοπώρου (είσοδος στο ζώδιο του Ζυγού) και στις 22 Δεκεμβρίου αρχή του χειμώνα (είσοδος στο ζώδιο του Αιγόκερω).
Τα ονόματα των μηνών
Οι δώδεκα μήνες έχουν τα ονόματα: Καλαντάρτς, Κού- ντουρον, Μαρτς, Απρίλτς, Καλομηνάς, Κερασινός, Θερ'νός, Άουστον ή Άγουστον, Σταυρίτες, Χορτοθέρτς, Τρυγομηνάς και Χριστιανάρτς.
Η πρώτη του μηνός λέγεται «στάμαν τη μηνός» ή «έμπαν τη μηνός». Τα μέσα του μηνός «μέσαγμα τη μηνός» και τα τέλη «έβγαν τη μηνός».
Διαίρεση του εικοσιτετράωρου
Οι Πόντιοι χώριζαν το ημερονύκτιο (το εικοσιτετράωρο) σε εφτά μέρη:
το ξημέρωμα ή βαθέα πετεινολάλα ή εξέβεν αυγίτες (ο Αυγερινός) —
η ανατολή ή το πουρνόν ή ο πουρνός, το πυρνίτσικον ή επέρεν ο ήλον
— το μεσημέρι ή μεσημέρτ'ς έν' ή εγέντον ολημέρα ή ο ήλον εκατακιφαλάεν ή ο ήλον εκαμπάντσεν, το γουσλούχ', το πρινάρ' ή πρισνάρ'
— το απόγευμα, κιντίν, ή ο ήλον θέλ' δύο τρία ζυγόνα να πιδαβαίν'
— η δύση ή ηλεβασίλεμαν ή τη ήλ' η πιδάβα ή εσουχρίασεν ή η ημέρα παίρ' και δί'
— το βράδυ ή εβράδυνεν ή εξέβεν τη τσοπάν' τ' άστρον (ο Αποσπερίτης)
— τα μεσάνυχτα ή μεσονύχτ'ς ή τ' άγρα τα μεσάνυχτα ή εξέβαν τ' εξίαστρα.
Στην περιοχή της Ματσούκας έλεγαν: Η κοσσού με τα πουλιά (Η κλώσσα με τα πουλιά), εφάνθαν τα ζύα (ο Ζυγός).
Καίτη Μελή-Παπαπαναγιώτου
Δημοσιογράφος-Οικονομολόγος
Πηγή: Περιοδικό "ΠΟΝΤΙΑΚΑ"
ωραια η φωτογραφια με τις φασεις τις σεληνης
ΑπάντησηΔιαγραφή