O Στάθιον τ’ εμέτερον

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Στον πολύ μικρό αριθμό των πολύ μεγάλων Ποντίων συγκαταλέγεται ο συγγραφέας και λαογράφος Στάθης Ευσταθιάδης, «ο Στάθιον τ’ εμέτερον».
Μολονότι έφτασε στις υψηλότερες βαθμίδες της νομικής επιστήμης, με τις επιδόσεις του και την αναγόρευσή του, το 1966, σε διδάκτορα νομικής, ο διακεκριμένος Πόντιος άφησε, σχεδόν εξολοκλήρου, στην άκρη όλα τα άλλα και αφοσιώθηκε στη λαογραφία, στο θέατρο και την ιστορία των Ποντίων, προσφέροντας σε όλα πολύτιμα έργα.
Ο Στάθης Ευσταθιάδης γεννήθηκε στην Κοκκινιά Κιλκίς το 1930. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο πανεπιστήμιο, αλλά και μετά από αυτές, με άρθρα του σε διάφορα έντυπα, με διαλέξεις του και με ραδιοφωνικές εκπομπές, που τις περίμεναν με λαχτάρα κάθε εβδομάδα οι Πόντιοι και άλλοι, προέβαλλε, με θαυμαστή αναλυτική μέθοδο, πολλές άγνωστες πτυχές της ιστορίας των Ποντίων.
Έγραψε «Τα τραγούδια του ποντιακού λαού», που αποτελούν και σαν παρουσίαση «πολύτιμο κεφάλαιο της λαογραφίας μας», όπως ο Στάθης Ευσταθιάδης σημειώνει στον πλαγιότιτλο του βιβλίου του.


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah