Πρώτη ενέργεια της ΠΕΠΣ η αγορά του υποβρυχίου "ΠΟΝΤΟΣ"

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Το 1975, ο Στάθης Ευσταθιάδης, ιδρυτής και πρόεδρος του Σωματείου «Φάρος Ποντίων» και γενικός γραμματέας της ΠΕΠΣ, πρότεινε, να συγκεντρωθούν χρήματα από τα ποντιακά σωματεία, με πρωτοβουλία της ομοσπονδίας, για την αγορά και τη δωρεά στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό ενός υποβρυχίου, το οποίο θα έπαιρνε το όνομα «Πόντος». Η πρώτη απόφαση πάρθηκε στο Σωματείο «Φάρος Ποντίων» και στη συνέχεια πήρε παρόμοια απόφαση και το Δ. Σ. της ΠΕΠΣ.
 Ειδοποιήθηκαν όλα τα σωματεία, οι πλούσιοι Πόντιοι και άλλοι και άνοιξε ειδικός λογαριασμός στην τράπεζα. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν έως το 1977, παραδόθηκαν στο πολεμικό ναυτικό, το οποίο παράγγειλε την κατασκευή του υποβρυχίου στα ναυπηγεία του Κίελου, στη βόρεια Γερμανία. Το υποβρύχιο ήταν έτοιμο το 1979, καθελκύστηκε στις 28 Μαρτίου του ίδιου χρόνου και ήρθε στην Ελλάδα στις 8 Ιουνίου του 1980. Αφού αγοράστηκε το υποβρύχιο, στο ταμείο της ΠΕΠΣ έμειναν περίπου 200.000 δραχμές. Η διοίκηση της ΠΕΠΣ, όταν ήταν πρόεδρος ο Θεόδωρος Αμπεριάδης, το 1983, οργάνωσε μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Παλέ Ντε Σπορ. Τις εισπράξεις από την εκδήλωση, μαζί με τις 200.000 που υπήρχαν στην τράπεζα, πήγε η διοίκηση και τις έδωσε στον Βασίλη Ιντζέ, ο οποίος είχε αναλάβει υπουργός Βορείου Ελλάδος στο τέλος του προηγούμενου χρόνου. Έτσι έκλεισε ο λογαριασμός για το υποβρύχιο. Εκείνη την ημέρα, ο υπουργός Βασίλης Ινζτές πρόσφερε, από το ειδικό ταμείο παραμεθορίων, το ποσό των 250.000 δραχμών για το ποντιακό μνημείο.
Υποβρύχιο "ΠΟΝΤΟΣ"

Εκ των υστέρων πολλές επικρίσεις
Η απόφαση για την αγορά του υποβρυχίου «Πόντος»- κάτι που δεν έκανε κανένα άλλο κομμάτι του ελληνισμού -προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις. Το ίδιο αντέδρασαν αρκετοί και όταν κλήθηκαν να την πραγματοποιήσουν.
Κάποιοι θεώρησαν ότι επρόκειτο για μια μεγάλη προσφορά στο έθνος. Άλλοι- τα τελευταία, κυρίως, χρόνια-προσπάθησαν να εξηγήσουν γιατί έγινε αυτό. Συνέδεσαν το γεγονός με την ατμόσφαιρα εθνικιστικής έξαρσης που προσπάθησε να εμφυσήσει στους Έλληνες η μόλις πριν από τρία χρόνια, περίπου, πεσμένη χούντα και την κατάληψη της εξουσίας από τον «εθνάρχη» Κωνσταντίνο Καραμανλή.
 Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να αποδώσουν την «άστοχη ενέργεια» της αγοράς του υποβρυχίου «Πόντος» στο γεγονός ότι μερικοί Πόντιοι δεν ξεχνούσαν που τους έλεγαν «τουρκόσπορους» και κατεχόμενοι από αμηχανία ως προς την καταγωγή τους, πάσχιζαν να φανούν «εθνικόφρονες».
Πραγματικά, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού, το καλοκαίρι του 1988, συζητήθηκε παρασκηνιακά το θέμα της καταγωγής των Ποντίων από νέους Πόντιους της εποχής και πήραν την απάντηση από τον πρόεδρο εκείνου του συνεδρίου Παναγιώτη Τανιμανίδη ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει πλέον και ότι δεν θα πρέπει ούτε καν να συζητείται..

Πάνος  Καϊσίδης
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah