Για να μη ΞΕΧΝΑΜΕ: "Η προτομή του Ιασονίδη"

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Για πολλά χρόνια  (άγνωστο πόσα) και λόγω των έργων για το μετρό της Θεσσαλονίκης οι υπεύθυνοι εξαφάνισαν την προτομή του μεγάλου Πόντιου Λεωνίδα Ιασονίδη, μπροστά στο Καραβάν Σαράι, στην Εγνατία, κρύβοντάς το με τις κατασκευές του εργοταξίου.
Η προτομή του Λεωνίδα Ιασονίδη, έργο του Πόντιου γλύπτη Ευθύμη Καλεβρά, στήθηκε στο σημείο εκείνο από τον δήμο Θεσσαλονίκης, όταν ήταν δήμαρχος ο Κωνσταντίνος Τσίρος, μετά από σχετική εισήγηση στους φορείς των Ποντίων του νεαρού, τότε, γιατρού Ιμεραίου Λεωνίδα Παπαδόπουλου. Η απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο πάρθηκε επί δημαρχίας Ιωάννη Παπαηλιάκη.
Η προτομή του Ιασονίδη
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λεωνίδα Ιασονίδη έγιναν στις 30 Οκτωβρη 1966 και παρέστησαν σε αυτά οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, οι εκπρόσωποι όλων των φορέων των Ποντίων και των άλλων προσφυγικών οργανώσεων, πολλοί απλοί πολίτες, εκτός από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης - πρωθυπουργός ήταν τότε ο αποστάτης του 1965 Στέφανος Στεφανόπουλος, που διετέλεσε πρωθυπουργός από 17 Σεπτεμβρη 1965 έως 22 Δεκεμβρη 1966.
Πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής για την ανέγερση του μνημείου ήταν ο καθηγητής Χαράλαμπος Λυσαρίδης, γραμματέας ο Χρήστος Κουλαουζίδης, ταμίας ο Ηλίας Χρυσουλίδης και σύμβουλος ο Σπύρος Γιακουστίδης,.
Ο δημοσιογράφος του περιοδικού «Ποντιακή Εστία» Χρήστος Κουλαουζίδης έγραψε τότε σχετικά: «Την ιδέα για την κατασκευή της προτομής συνέλαβε η Αδελφότητα των Ιμεραίων και πραγματοποίησε το έργο με την μεγάλη συμπαράσταση του Δήμου Θεσσαλονίκης, την ηθική και υλική βοήθεια των Ποντιακών οργανώσεων και πολλών φίλων και θαυμαστών της αρετής του εκλιπόντος...».
Κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής μίλησαν ο πρόεδρος της Αδελφότητας Ιμεραίων Χαράλαμπος Γαλανός, ο γραμματέας της επιτροπής ανέγερσης του μνημείου Χρήστος Κουλαουζίδης (κεντρική αποκαλυπτήρια ομιλία), τον οποίο ο πρόεδρος της επιτροπής Χαράλαμπος Λυσαρίδης χαρακτήρισε «κύριο μοχλό και πρωτεργάτη», ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Τσίρος και ο πρώην υπουργός — βουλευτής Καβάλας Σταύρος Νικολαΐδης.
Στην εκδήλωση, έπαιξε λύρα ο Γώγος Πετρίδης και τραγούδησε ο Ηρακλής  Κοκοζίδης   τραγούδια που αγαπούσε ο Λεωνίδας Ιασονίδης, ενώ εμφανίστηκαν και χορευτικά συγκροτήματα.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah