H προσφυγική συμφο­ρά που έπληξε το Έθνος δεν έχει όμοια της σε κανένα Λαό και σε καμιά χώρα του Κόσμου...

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Ένα και πλέον αιώνα καλύπτει η Ιστορία του Έθνους ...
 Ιστορία γεμάτη ηρωισμούς, θυσίες, μαρτύρια, ανόδους και πτώσεις σε μια συνέχεια που δύσκολα μπορεί να βρεθεί άλλη στον Κόσμο με τις αναλογίες της.
Χαρμάνκιοϊ (Harmanköy) 1925Είναι η παλιά τουρκική ονομασία της περιοχής μεταξύ Ευόσμου και Ελευθέριου - Κορδελιού, που σημαίνει "χωριό με αλώνια".
Το κομμάτι όμως της Ιστορίας αυτής που αποτελεί φαινόμενο παγκόσμιας προβολής, πρωτότυπο στο είδος του, απέραντο σε έκταση και ασύλληπτο σε τραγικότητα, είναι το ανιστόρητο έγκλημα του υποχρεωτικού εκπατρισμού ενάμιση εκατομμυρίου Ελλήνων, οι οποίοι σε διάστημα ελάχιστων μηνών εγκατέλειψαν τις προαιώνιες πατρίδες τους, διέλυσαν τις ακμαίες τους Κοινότητες και κατέκλυσαν τα λιμάνια της Ελλάδας, και στην συνέχεια τις πόλεις, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα κάθε λογής παραπήγματα, αναζητώντας ένα κάποιο στέγαστρο και λίγο ψωμί στην τσακισμένη από τον πόλεμο και την ήττα χώρα με τα πέντε εκατομμύρια των κατοίκων της.
Δεν είναι καθόλου παράτολμος ο ισχυρισμός ότι κανένα γεγονός της μακραίωνης ιστορίας μας δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε σε έκταση ούτε σε οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες με το ατελείωτο προσφυγικό δράμα, το οποίο έζησε το Έθνος δεκάδες χρόνια από τον Αύγουστο του 1922.
Αλλά και σε πα­γκόσμια κλίμακα προβαλλόμενη η προσφυγική συμφο­ρά που έπληξε το Έθνος δεν έχει όμοια της σε κανένα Λαό και σε καμιά χώρα του Κόσμου...
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah