Ο ευεργέτης Όμηρος Κων. Πισάνης

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Το κτίριο της "Φοιτητικής Εστίας"
δημιούργημα του Πισάνη στο Αμβούργο
Ο μεγάλος ευεργέτης του Πόντου Όμηρος Πισάνης γεννήθηκε στην Κερασούντα το 1885 και πέθανε στη Λοζάνη της Ελβετίας το 1972. Σε ηλικία 18 ετών έφυγε από την Κερασούντα και πήγε, πρώτα στήν Τεργέστη της Ιταλίας, κοντά στον αδελφό του Χαρίλαο, και κατόπιν στο Αμβούργο, το σπουδαιότερο γερμανικό λιμάνι στον βορρά, όπου άνοιξε εμπορικό γραφείο.
Μέσα σε λίγα χρόνια, κατόρθωσε να γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ξηρών καρπών, όχι μόνον από την Κερασούντα, αλλά και από την Τρίπολη, την Τραπεζούντα και από άλλες πόλεις του Πόντου.
Το 1920, όταν το εμπόριο ξηρών καρπών παρουσίασε μεγάλη άνθηση στη Γερμανία, ονομάστηκε «βασιλιάς των ξηρών καρπών».
Ο Πισάνης χρησιμοποίησε την τεράστια περιουσία που απέκτησε, για εθνικοκοινωνικά και φιλανθρωπικά έργα. Μέχρι τον θάνατό του το 1972, έδινε επιδόματα σε περίπου 150 άπορες οικογένειες.
Από το 1919, όταν άρχισαν οι διωγμοί των Ελλήνων από τους Τούρκους, βοήθησε οικονομικά πολλούς συμπατριώτες του Κερασούντιους κατά τη διάρκεια της εξορίας τους. Το 1923 έδωσε εντολή στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στην Πάτρα, να χορηγεί διάφορα ποσά σε οικογένειες προσφύγων Κερασούντιων.
Οι δωρεές και επιχορηγήσεις του ξεπέρασαν τότε το ένα εκατομμύριο δολάρια.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah