Εφημερίδες και περιοδικά Θρακών στην Ελλάδα.

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Μετά την ανταλλαγή και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, οι Θρακιώτες προχώρησαν, σχετικά νωρίς, στην έκδοση εφημερίδων και περιοδικών, κυρίως για να μην χαθούν τα στοιχεία της θρακικής ιστορίας και παράδοσης, αλλά και να νιώθουν συνεχή δεσμό με τις αλησμόνητες πατρίδες. Οι πρωτοπόροι υπήρξαν όλοι Θρακιώτες με πολλές αρετές, αλλά και με μεγάλη γνώση. Ήταν οι άνθρωποι της πρώτης γενιάς των προσφύγων, που δεν πίστεψαν ποτέ ότι η λύση που δόθηκε με την ανταλλαγή ήταν οριστική. Μέσα τους ακουγόταν ο παλιός λόγος «Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θάναι».
Πολύδωρος Παπαχριστοδούλου
Από τα περιοδικά που κυκλοφόρησαν, δύο είναι τα σημαντικά, τα «Θρακικά» και το «Θρακικόν Αρχείον». Και στα δύο πρωτοπόρος και πρωταγωνιστής ο Πολύδωρος Παπαχριστοδούλου, η σπουδαία αυτή μορφή της Θράκης.
Το περιοδικό «Θρακικά» πρωτοεκδόθηκε το 1928 στην Αθήνα από τον Πολύδωρο Παπαχριστοδούλου (γεννήθηκε το 1883 στις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης και πέθανε στην Αθήνα του 1967), και συνέχισε την έκδοσή του έως το 1944.
Με διακοπές της έκδοσής του, κυρίως κατά τον β' παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο, το περιοδικό συνέχισε να κυκλοφορεί μέχρι το 1964. Σκοπός του περιοδικού ήταν να συγκεντρώσει το λαογραφικό και γλωσσικό υλικό των Θρακιωτών από τη Βόρεια και την Ανατολική Θράκη, μετά τον ερχομό τους στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1922-1923.
Το 1963 έγραφε στο εξώφυλλό του: «Θρακικά, σύγγραμμα περιοδικόν εκδιδόμενον υπό του εν Αθήναις Θρακικού Κέντρου, βραβευθέν υπό της Ακαδημίας Αθηνών και της εν Παρισίοις Εταιρείας προς ενίσχυσιν των Ελληνικών Σπουδών, εν Αθήναις γραφεία Θρακικού Κέντρου κ.τ.λ.».
Ο 36ος τόμος του 1963 ήταν αφιερωμένος στους επίσκοπους, λόγιους, επίσημους και ευεργέτες της Ηράκλειας Θράκης. Επίσης, ο τόμος περιείχε και ευρετήριο των μέχρι τότε εκδοθέντων 36 τόμων του περιοδικού.
Το περιοδικό «Θρακικόν Αρχείον» ή «Αρχείον του Θρακικού λαογραφικού και γλωσσικού θησαυρού» έγραφε στον υπότιτλό του ότι κυκλοφορεί κάθε τρίμηνο, αλλά έβγαινε, συνήθως, μόνον μία φορά το έτος, δηλαδή ήταν ουσιαστικά ετήσιο. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1934 από τον φιλόλογο και λαογράφο Πολύδωρο Παπαχριστοδούλου, ως όργανο της Εταιρείας Θρακικών Μελετών. Μέχρι το 1951 είχαν εκδοθεί δεκαπέντε πολυσέλιδοι τόμοι. Το 1939, η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε το περιοδικό. Το «Θρακικόν Αρχείον» βραβεύτηκε, το 1948, από τη Διεθνή Εταιρεία Λαϊκών Τεχνών και Παραδόσεων» που είχε έδρα το Παρίσι και, το ίδιο έτος, από την Επιτροπή προς ενίσχυσιν των ελληνικών σπουδών, που έδρευε, επίσης, στο Παρίσι.
Το περιοδικό αποτέλεσε όργανο διεθνούς φήμης που έκανε προσπάθειες για τη συγκέντρωση   στοιχείων από τη θρακική λαογραφία, τη γλώσσα και την ιστορία.
Στη συνέχεια εκδόθηκαν και οι εφημερίδες και τα περιοδικά.
Προσφυγικός Κόσμος: Με την εβδομαδιαία εφημερίδα Προσφυγικός Κόσμος, που κυκλοφόρησε στην Αθήνα το 1926 και συνεχίζει ως μηνιαία, συνεργάσθηκαν πολλοί Θράκες επιστήμονες και ερευνητές, δημοσιεύοντας άρθρα τους για την ιστορία και τη λαογραφία των Θρακιωτών, αλλά και για επίκαιρα προσφυγικά προβλήματα.
Διευθυντής Σωκρ. Σινανίδης.

Ελληνική Ανατολή: Εκδόθηκε στην Αθήνα το 1926 από τους Κωνσταντινουπολίτες Κ. Γ. Μακρίδη και A. I. Αιγίδη.

Ελλήσποντος: κυκλοφόρησε στην Αθήνα, από το 1967 έως το 1972.

Δικαίωμα στη μνήμη, στην αλήθεια, στην πληροφόρηση. Ενημερωτικό Δελτίο του Συλλόγου Ιμβρίων — Κωνσταντινουπολιτών — Τενεδίων—Ανατολικοθρακών Θράκης. Η εφημερίδα βγαίνει κατά διαστήματα, από το 1991. Διευθύνεται από τριμελή επιτροπή από τους: Σούλα Χρυσοστόμου, Αντώνη Πατσή, Τούλα Λαντζουράκη. Υπεύθυνη σύνταξης Ευγενία Εξακοϊδου. Η εφημερίδα τυπώνεται στην Αλεξανδρούπολη, με έδρα την Κομοτηνή. Κάθε φύλλο της περιέχει θέματα ιστορικά κ. ά., καθώς και σχόλια και κρίσεις για σύγχρονα εθνικά προβλήματα.

Ανατολή. Εφημερίδα, έκδοση Κωνσταντινουπολιτών, Ιμβρίων και Τενεδίων.

Παλμός των Κωνσταντινουπολιτών. Εφημερίδα της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως — Διμηνιαία έκδοση. Στο φύλλο 57, Απρίλιος 1995, ως υπεύθυνος εμφανίζεται ο Δ. Καλούμενος. Περιέχει ποικίλα θέματα, επιμένει, περισσότερο, σε θέματα που απασχολούν τους ομογενείς από την Πόλη και προβάλλει τις εκδηλώσεις της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Πολίτης : Ανεξάρτητη Πολιτική Ειδησεογραφική και Κοινωνική Εφημερίς των Κωνσταντινουπολιτών, Αθήνα. Στον τίτλο, με μεγάλα στοιχεία αναφέρει ότι συμπλήρωσε 35 χρόνια έκδοσης. Τον Σεπτέμβριο 2001 κυκλοφόρησε το φύλλο 413. Ιδρυτής είναι ο Αθηνόδωρος Π. Τσουκάτος, ιδιοκτήτρια — εκδότρια η Πηνελόπη Τσουκάτου, υπέυθυνος ένθετου ο Χαρ. Κ Βάιος, αρχισυντάκτης Ν. Χιδίρογλου. Τα θέματά της είναι ποικίλα, εθνικού περιεχομένου, και τα περισσότερα για τους Κωνσταντινουπολίτες.

Κωνσταντινουπολίτικα Θέματα. Περιοδικό που κυκλοφορούσε το 1993.

Κωνσταντινούπολις: Εφημερίδα των Κωνσταντινουπολιτών της Αθήνας, με διευθυντή τον Αν. Λαμπάκη.

Θρακικός Ελληνισμός: Τριμηνιαία έκδοση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (ΠΟΘΣ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το 1ο φύλλο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1995. Υπεύθυνο το Δ. Σ. Σύνταξη — επιμέλεια — υπεύθυνη ύλης: η αξέχαστη Μαρίτσα Παρασκευοπούλου, γενική γραμματέας — δημοσιογράφος. Επιτροπή εφημερίδας Αννα Ταμπακίδου— Αργυροπούλου, Κυριακή Πανίδου.
 Η εφημερίδα τυπώθηκε με διχρωμία και έχει 16 σελίδες ταμπλόιντ. Εκτός από θέματα ιστορίας, καλύπτει και σύγχρονα θέματα, με πολλές φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις θρακικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Τα τελευταία χρόνια, η εφημερίδα «Θρακικός Ελληνισμός» κυκλοφορεί τρεις ή τέσσερις φορές τον χρόνο, με επιμέλεια της Καίτης Μελή — Παπαπαναγιώτου.

Καίτη Μελή Παπαπαναγιώτου
Δημοσιογράφος- Οικονομολόγος



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah