Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους πρόγονους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. ΑΣΚΗΤΙΚΗ-Νίκου Καζαντζάκη

Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Ο ετοιμόλογος Λεωνίδας Ιασωνίδης

«Εγώ ο Ιάσονας ο Λεωνίδας, δεν είμαι Έλλην!»

Σε μια από τις πολλές συζητήσεις που συνεχίζονταν, γύρω στο 1935, στη Γερουσία, για τα προβλήματα των προσφύγων, ο γερουσιαστής του Κόμματος των Ελευθεροφρόνων (του Ιωάννη Μεταξά) από την Τρίπολη Θεόδωρος Τουρκοβασίλης αποκάλεσε τους πρόσφυγες τουρκόσπορους.
 Η προσπάθεια αυτή του Τουρκοβασίλη να υποβαθμίσει, να υποτιμήσει, να περιφρονήσει τους πρόσφυγες, ξεσήκωσε τις διαμαρτυρίες του γερουσιαστή Λεωνίδα Ιασονίδη, ο οποίος φώναξε να το ακούσουν όλοι μέσα στη Γερουσία:
 «Ο Τούρκος Βασίλης τόλμησε να αποκαλέσει τουρκόσπορο τον Λεωνίδα τον Ιάσονα!

Γύρω στο 1950, τότε που περνούσε ακόμη ο λόγος των Αγγλων στην Ελλάδα, τον επισκέφθηκε στο γραφείο του ένας Άγγλος αξιωματούχος, ο οποίος, με άκομψο τρόπο, του ζήτησε κάτι. Ο Λεωνίδας Ιασονίδης θεώρησε προσβλητική τη συμπεριφορά του Άγγλου, γιαυτό του είπε με τη βροντερή φωνή του: «Άκου, κύριε, εγώ Αιγύπτιος υπουργός δεν είμαι!». Έτσι υπερήφανα απάντησε ο Ιασονίδης, για να του ξεκαθαρίσει ότι δεν ήταν υποτακτικός στους Αγγλους.
Την εποχή που έγινε το περιστατικό, χρειαζόταν γενναιότητα για να απαντήσει κάποιος στους Άγγλους.