Η Δημοτική περιφέρεια Villeray–Saint-Michel–Parc-Extension του Δήμου Μοντρεάλ αναγνώρισε τη Γενοκτονία

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Η  ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Περιφέρειας του Villeray–Saint-Michel–Parc-Extension του Δήμου του Μοντρεάλ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων, να τιμήσει τη μνήμη των ανδρών, γυναικών και παιδιών, που έχασαν τη ζωή τους και να υιοθετήσει  την  19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης, είναι μία πολύ σημαντική είδηση. Η Γενοκτονία η οποία μαζί με εκείνη εναντίον των Αρμενίων και Ασσυρίων, υπήρξαν οι πρώτες γενοκτονίες του 20ου αιώνα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, Δρ Θεόδωρος Χαλάτσης, του φορέα που πρωτοστατεί στην προσπάθεια αναγνώρισης από φορείς του Καναδά «η Γενοκτονία είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της
ανθρωπότητας και ένα από τα ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό το ειδεχθές έγκλημα ήταν ο προάγγελος του Ολοκαυτώματος που διέπραξαν οι Ναζί κατά των Εβραίων, Ρομά
και άλλων λαών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».
H Γενοκτονία αφαίρεσε τη ζωή από περισσότερο από ένα εκατομμύριο Έλληνες και Ελληνίδες που  υπέστησαν συστηματική εξόντωση με εντολές της Οθωμανικής και των Κεμαλικών κυβερνήσεων, δια μέσου των σφαγών, με απελάσεις, με  πορείες θανάτου, εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ανατολία,  καταναγκαστική εργασία,  πείνα,  βιασμούς.
«Η απόφαση των ως άνω Δημοτικών Συμβουλίων είναι ιστορική για την Ελληνική κοινότητα στο Κεμπέκ και χρησιμεύει ως υπενθύμιση για όλους μας εδώ στο Κεμπέκ και στον Καναδά και στις επόμενες γενιές, εκείνου του βάναυσου και ειδεχθούς εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων  και της ανθρωπότητας», ανέφερε  ο Θ. Χαλάτσης.
Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο και το Περιφερειακό Συμβούλιό του στο Κεμπέκ και όλοι εμείς συγχαίρουμε την δημοτική σύμβουλο της περιοχής Parc-Extension και Αντιδήμαρχο του Μοντρεάλ, Μαίρη Ντέρου, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Περιφέρειας για τη λήψη αυτής της σημαντικής και ιστορικής απόφασης.
H ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Περιφέρειας του Villeray–Saint-Michel–Parc-Extension του Δήμου του Μοντρεάλ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων και των Ελληνίδων, είναι μία πολύ σημαντική είδηση. Είναι συνέχεια και των προηγούμενων αναγνωρίσεων που έχουν σημειωθεί και προπομπός των άλλων που έρχονται. 
Άλλωστε στις 2 Μαΐου στο δημαρχείο του Λαβάλ, κατατέθηκε επίσημα από τους δημοτικούς συμβούλους, Αγλαΐα Ρεβελάκη και Βασίλη Καρυδόγιαννη, πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας  και ο ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας.
Με προσμονή για την αναγνώριση   της Γενοκτονίας και από τη Γερουσία του Καναδά, ο αγώνας παρόλα τα εμπόδια και την υπονόμευση, την άρνηση και την προπαγάνδα, συνεχίζεται και θα είναι νικηφόρος.


Θεοφάνης  Μαλκίδης
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah