Εθνικός Κήρυκας Νέας Υόρκης:Ένα μοναδικό αφιέρωμα στη Γενοκτονία και τη Γυναικοκτονία από τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Διασποράς

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Με κείμενα των Θ. Μαλκίδη, Δ. Τσάκα,  Χ. Βασιλειάδη, Δ. Ποντοπόρου, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ- Καναδά, των συλλόγων Ποντίων του Norwalk, της Φιλαδέλφειας, της Βοστώνης "Παναγία Σουμελά", του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Αμερικής και Καναδά, συνεντεύξεις της Συμέλας Τρικίδου, Κυριακής Μαστορίδη, Σοφίας Τσιλφίδου, Παρθένας Κατουρτσίδου και Αυγής Ιωαννίδου και ευχές προσώπων και θεσμών της Ομογένειας όπως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και του τ. προέδρου της Παμποντιακής Η. Τσεκερίδη, η μεγαλύτερη εφημερίδα της Διασποράς, ο Εθνικός Κήρυκας Νέας Υόρκης, πραγματοποιεί ένα μοναδικό αφιέρωμα για τη Γενοκτονία και ειδικότερα στη Γυναικοκτονία.

 Όπως σημειώνει ο επιμελητής του αφιερώματος Δημήτρης Τσάκας, "συμπληρώθηκαν ήδη 98 χρόνια από την πρώτη και μεγαλύτερη Γενοκτονία του 20ού αιώνα. Πρόκειται για τη Γενοκτονία των Ποντίων, η οποία διαπράχτηκε την ίδια περίπου χρονική στιγμή με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Αν και πέρασε ένας περίπου αιώνας, εν τούτοις τόσο η Τουρκία, όσο και η ίδια η διεθνής κοινότητα δεν μπόρεσαν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πράξουν το αυτονόητο, την αναγνώρισή της. Ο αγώνας των Ποντίων της Αμερικής και του Καναδά συνέβαλε στη αναγνώρισή της από διάφορες Πολιτείες, χωρίς ωστόσο να καταφέρει την αναγνώριση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. 
Την τελευταία δεκαετία, ο αγώνας της Ομογένειας για την αναγνώριση απέκτησε μια νέα δυναμική διότι τέθηκε σε σωστές βάσεις η συνεργασία με τους Αρμενίους και τους Ασσυρίους, ενώ τα επιστημονικά συνέδρια που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ερευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο με έδρα το Σικάγο απέδειξαν επιστημονικά πλέον ότι το Κεμαλικό καθεστώς ευθύνεται για τη Γενοκτονία. 


Ο «Εθνικός Κήρυκας» ακολουθώντας πιστά την παράδοση αποφάσισε να αφιερώσει το ανά χείρας «Περιοδικό» στην Γυναικοκτονία, την ειδεχθέστερη μορφή της Γενοκτονίας που διέπραξαν οι Νεότουρκοι και Κεμαλικοί στην Τραπεζούντα, στην Αδριανούπολη, στη Σμύρνη και στην Γκιουριούμτζε της Καισάρειας, στη Θράκη και σε άλλες περιοχές.

Το «Περιοδικό» είναι επίσης αφιερωμένο και στον ρόλο της Ποντίας μάνας, στη διατήρηση της μνήμης ζωντανής και στη μεταλαμπάδευση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων του Πόντου, καθώς επίσης και στον αγώνα τους για την απόκτηση της Ποντιακής Γης στο Νέο Κόσμο και τη δημιουργία του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά". 


Θεοφάνης Μαλκίδης

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah