Μάχη των ανταρτών με τους Τούρκους στο Κιμισλή

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

"Τον Αύγουστο του 1919 αρπάξαμε από τον Αεζεράτ  300 πρόβατα του Σουλεϊμάν Κάλφα, κι αυτό έγινε αφορμή να εμφανιστεί μετά ένα μήνα στη Σαντά ο Κάλφας. Τον Σεπτέμβρη του 19191 πολλοί Τούρκοι τσετέδες με τον Σουλεϊμάν Κάλφα αρχηγό παραμόνεψαν την πόστα (σ.σ. Ταχυδρομείο ) της Σαντάς και κρύφτηκαν μια νύχτα μέσα σε μερικά χαρακώματα του Κιμισλή με σκοπό να προβούν σε αντεκδικήσεις.
Δρόμος για τη Σαντά
Οι οπλίτες της Σαντάς μαζί με τους αντάρτες όπως σε κάθε πόστα, έτσι και τότε οπλίστηκαν και ανέβηκαν μερικοί στα Κατσιάλια, οι περισσότεροι δε στο Κιμισλή, γιατί από εκεί επρόκειτο να περάσει η πόστα.
Μεταξύ των ανταρτών ήταν και ο νέος Ευστάθιος Πιστοφίδης, ο οποίος παρά την σοβαρή αντίδραση της μάνας του έσπευσε στη βοήθεια της πόστας που κινδύνευε.
Πριν ανέβουν οι αντάρτες μας στο Κιμισλή παρατήρησαν κάτι κινούμενες σκιές και αντιλήφθηκαν ότι οι Τούρκοι κατέλαβαν τα χαρακώματα του κέντρου. Αμέσως ταμπουρώθηκαν κι αυτοί στα κάτω ακραία χαρακώματα αντίκρυ στους Τούρκους και άρχισαν το τουφεκίδι.
Στ' αριστερά της παράταξης των ανταρτών μας βρίσκονταν άλλα χαρακώματα που έπρεπε να καταληφθούν από τους δικούς μας για να μην κυκλωθούν από τους Τούρκους. Ο Ευστάθιος μόλις αντιλήφθηκε την σπουδαιότητα των χαρακωμάτων αυτών έσπευσε με κίνδυνο της ζωής του να μπει στο πρώτο χαράκωμα που έτυχε. Εγώ το πρώτο χαράκωμα που κατέλαβα το έκρινα ακατάλληλο και με λίγα αστραπιαία άλματα κατέλαβα άλλο καταλληλότερο χαράκωμα, ενώ οι Τούρκοι μου έριχναν σφαίρες σαν χαλάζι.
Ο Ευστάθιος από το χαράκωμα του παρατήρησε σε απόσταση μόλις 50 μέτρων άλλο χαράκωμα και μη ξέροντας πως καταλήφθηκε αυτό από τους Τούρκους βάδισε με προφυλάξεις προς τα εκεί με την ιδέα να κάνει κυκλωτική κίνηση εναντίον των Τούρκων. Δυστυχώς οι κρυμμένοι στο χαράκωμα εκείνο Τούρκοι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν, μόλις δε τον σκότωσαν φοβήθηκαν τις συνέπειες και φύγανε από το αιματοβαμμένο χαράκωμα.
Έτσι έγινε η σύμπτυξη των Τούρκων, οι δε αντάρτες αφού ενισχύθηκαν από τους Τσιριπάντας που κατέφθασαν από το Τσαρτακλή και του Κωφού πολιορκήσανε στενά τους Τούρκους μέσα στα λίγα χαρακώματα που κρατούσαν και εξαπέλυσαν βροντές και αστραπές στα κεφάλια τους. Το απόγευμα της ίδιας μέρας σκοτώθηκε ένας Τούρκος μέσ' στα χαρακώματα και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι Τούρκοι. Στο μεταξύ η πόστα ανέβηκε στο Κιμισλή. Το προβάδισμα το είχε ο Περικλής Κουφατσής, ο οποίος ήθελε να ανιχνεύσει το έδαφος κοντά στο Κιμισλή και να ειδοποιήσει την πόστα για τους τυχόν κινδύνους.
 Ο Περικλής μόλις ανέβηκε στο Κιμισλή έπεσε στην ενέδρα των Τούρκων και σκοτώθηκε. Την ίδια στιγμή γινόταν στα Κατσιάλια μεγάλη συμπλοκή των οπλιτών της Σαντάς με μερικούς Τούρκους που αποσπάστηκαν από την ομάδα του Κάλφα και βάδιζαν κατά το Τάσκιοπρι.
Οι Τούρκοι αυτοί είχαν εντολή από τον Κάλφα να απασχολήσουν τους οπλίτες μας στα Κατσιάλια για να πετύχουν οι άλλοι τον σκοπό τους στο Κιμισλή. Η πόστα σαν άκουσε τον κρότο της μάχης απ' το Κιμισλή γύρισε κατά το Τσαρτακλή και μέσον του λόφου Τσιφίνια έφτασε στο χωριό. Την ίδια νύχτα οι αποκλεισμένοι στο Κιμισλή Τούρκοι βρήκαν ευκαιρία να φύγουν γιατί οι αντάρτες μας εξ αιτίας του ανυπόφορου ψύχους δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τις θέσεις τους και κατέβηκαν στα χωριά"
Δεν πέρασαν πολλές μέρες ύστερα απο τη μάχη του Κιμισλή και φάνηκαν στη θέση Χαντσάρ τρεις οπλισμένοι Τούρκοι με αρχηγό τον Χάμτσο. Οι τρεις αυτοί σκοτωθήκαν με τους αντάρτες μας στην ίδια θέση.

Χριστόφορος Αγγελίδης
Οπλαρχηγός της Σαντάς
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah