Ο αρχιληστής Χεμτής

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Ο Χεμτής πασίγνωστος ληστής από το χωριό Κίλογλου ήρθε στις 18 του Δεκέμβρη του 1917 στο χωριό Ισχανάντων με μερικούς Τούρκους, οι οποίοι πούλησαν προϊόντα του τόπου τους, φασόλια, καρύδια κλπ. και αγόρασαν διάφορα είδη παντοπωλείου από τον Μάραντον.
 Ο Ευκλείδης Κουρτίδης το πρωί της 19 του Δεκέμβρη παραμόνεψε τους Τούρκους αυτούς λίγο παρακάτω από το Παύλ στη γεφυρα Κουτίτα μαζί με τους συντρόφους του:Κώστα Κουρτίδη, Γιάννη Στυλίδη, Κώστα Σωτηρόπουλο και Χαράλαμπο Λαζαρίδη και ετοιμάστηκε να τους εκδικηθεί για τη ληστεία που έκαναν δυο μέρες πριν στο βουνό Σίμωνας εναντίον 60 γυναικόπαιδων της Σαντάς.
Ισχανάντων Σαντάς
 Ήξεραν οι αντάρτες πως ο Χεμτής ο ίδιος ήταν αρχηγός της ληστοσυμμορίας εκείνης , πως μέσα σε κάθε ληστεία που γινόταν στο βουνό Σίμωνας είχε την ουρά του ο Χεμτής και πως τότε για να μην δώσει τάχα υποψίες ανέβηκε στη Σαντά, για να εμπορεύεται.Όταν ήρθε να περάσει με τους συντρόφους του από τη γέφυρα του Κουτίτα τον λήστεψαν οι αντάρτες και μετά του ξεστόμισαν το περίφημο: κίτουν κιορτού γουνούζ κιπι-σοϊ λέγιουν=να πάτε να πείτε ότι είδατε.
Ο Χεμτής ύστερα από λίγες μέρες ανέβηκε στη Σαντά και κατήγγειλε το γεγονός κα τους δράστες στους προεστούς της Σαντάς, οι οποίοι τους ειδοποίησαν να παρουσιαστούν. Οι δράστες της ληστείας δεν παρουσιάστηκαν, αλλά οι προεστοί καθησύχασαν τον Χεμτή και του υποσχέθηκαν να τον αποζημιώσουν. Ενώ το ζήτημα κόντευε να λήξει ειρηνικά , ξαφνικά παρουσιάζεται ο Περικλής Κουφατσής, οπλισμένος και απειλώντας τον Χεμτή του λέει: Χιλιάδες φορές μας ληστέψατε εσείς και οι πρόγονοι σας και τώρα που σας ληστέψαμε κι εμείς μονάχα μια φορά γιατί σας κακοφαίνεται;; Άιντε φύγε από δω και ότι ξέρεις να κάνεις κάνε το...
Ο Χεμτής έφυγε τότε αγριεμένος.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah