Καυγάς γιά το παρχάρι Τσιχούρ

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Οι Ζουρνατσανταίοι θέλησαν κάποτε να διεκδικήσουν από τους Πιστοφανταίους το παρχάρι Τσιχούρ που βρίσκεται λίγο παραπάνω  της  ενορίας Πιστοφάντων κατά το Τάσκιοπρι.
Οι Zoυρνατσανταίοι επέδειξαν χοτσέτι του σουπαχή Σαντάς Οσμάν ζατέ , που τους έδινε δικαιώματα ιδιοκτησίας για το Τσιχούρ, μα και οι Πιστοφανταίοι επέδειξαν και αυτοί χοτσέτι του ίδιου σουπαχή.
Σαντά
 Ένα καλοκαιριάτικο πρωινό του 1911 οι Ζουρνατσανταίοι έφτασαν οπλισμένοι σαν αστακοί στο Πιστοφάντων και ζητούσαν να πάνε να καταλάβουν το Τσιχούρ, οι Πιστοφανταίοι θέλησαν να τους εμποδίσουν και έτσι ήλθαν σε ρήξη.
 Έπεσαν τότε χιλιάδες ντουφεκιές  που αναστάτωσαν  τη Σαντά. Οι προεστοί  των άλλων ενοριών έτρεξαν στο Πιστοφάντων να συμβιβάζουν τα πράγματα, μα σαν είδαν πως αγριέψανε και οι δύο παρατάξεις και πως κινδυνεύει και η δική τους ζωή, γύρισαν πίσω άπρακτοι.
 Οι Ζουρνατσανταίοι ταμπουρώθηκαν τότε πίσω απ' το Αναπαυτέρ  και  εκεί  ακουμπώντας στους τοίχους της εκκλησίας της Παναγίας που την έφτιαξε ο Παντελής Λαμπριανίδης πυροβολούσαν τους Πιστοφανταίους στα τυφλά. Οι Πιστοφανταίοι ανταπέδωσαν κι αυτοί τα  ίδια, μα ευτυχώς δεν είχαμε θύματα.
Το ζήτημα αυτό παρέμεινε εκκρεμές μέχρι της καταστροφής.

Μιλτιάδης Κ. Νυμφόπουλος
Εκπαιδευτικός
Ιστοριογράφος της Σαντάς
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah