Amele Taburlari(Amele Taburu) (Τάγματα εργασίας)

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Οι περισσότεροι άνδρες σε αυτό το τάγμα εργασίας χάθηκαν εκτός από Κωστή Βιόπουλο.




Κωστής Βιόπουλος (1880-1943) γεννήθηκε στην Τραπεζούντα . Το όνομα του πατέρα του ήταν Παναγιώτης (Πάντζος) και το όνομα της μητέρας του,Μαλαματού.
 Καταγόταν από πλούσια ελληνική οικογένεια πολύ γνωστή στην περιοχή για τη φιλανθρωπία της. Ο Κωστής και ο πατέρας του  ήταν ευεργέτες του φροντιστηρίου Τραπεζούντας.
 Ο Κωστής  κατασκεύαζε κοσμήματα και  διατηρούσε κατάστημα λιανικής πώλησης στον Δαφνούντα, μια συνοικία στα ανατολικά προάστια της Τραπεζούντας. 
 Η σύζυγός του Εμορφύλη ήταν από μια πλούσια ελληνική οικογένεια από την Κρώμνη (σήμερα Krom). 
Μέχρι το 1908, οι χριστιανοί στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν σε θέση να επιλέξουν αν θα υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία  ή όχι  πληρώνοντας φόρο, που ονομάζεται BEDEL . 
Από το 1908 και μετά,  με την επικράτηση του κόμματος των Νεοτούρκων, έγινε υποχρεωτική  η στρατιωτική θητεία για  όλους τους άνδρες ηλικίας μέχρι  των 31 . Ο Κωστής ήταν πάνω από αυτή την ηλικία και έτσι απέφυγε την στράτευση , αλλά το 1914 το όριο ηλικίας αυξήθηκε σε 48  και έτσι επιστρατεύεται στα περιβόητα Τάγματα Εργασίας ( amele taburlari ). 
Στα amele taburlari , κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στην Οθωμανική Τουρκία  εκτελούσαν σκληρή εργασία και έμμεσα χρησιμοποιούνταν σαν  μέσο για να αφοπλιστούν οι μειονότητες. 
Οι περισσότεροι από τους άνδρες στα στρατόπεδα  αναγκάζονται να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο σε φρικτές συνθήκες με ελάχιστη τροφή και νερό, περισσότεροι  χάθηκαν  ή πέθαναν  από τις κακουχίες.
Το Τάγμα του πιθανολογείται ότι είναι αυτό που έχτισε ένα δρόμο από την Τραπεζούντα προς Λαραχανή και ο ίδιος εμφανίζεται στην παραπάνω φωτογραφία η οποία πιστεύεται ότι είναι του  1914. 
Ο  Κωστής κατάφερε να φύγει από αυτό το τάγμα και ο ίδιος μαζί με την οικογένειά του κατέφυγε στο Νοβοροσίσκ, επειδή ήταν αρκετά πλούσιος, πιθανότατα εξαγόρασε την  «θητεία» του από το τάγμα και  έσωσε τον εαυτό του από βέβαιο θάνατο. 
Καλαμαρια 1935: Στο κέντρο ο Κωστής Βιόπουλος
φωτο: Λυκούργος Βιόπουλος
Μετανάστευσε στην Ελλάδα το 1930 και πέθανε εκεί στην ηλικία των 63 κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

πηγή: http://www.greek-genocide.net/
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah