Οικογένεια ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΟΙ ΒΑΛΛΙΑΝΟΙ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ με μακριές ρίζες στο κεφαλονίτικο «libro d’ oro». Εξορμώντας από το νησί του Ιονίου, έγιναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους και εφοπλιστές στην Αγγλία και τη Μεσόγειο. Σχημάτισαν ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών και ανταποκριτών στα εμπορικά κέντρα Ανατολής και Δύσης, παρόμοιο με εκείνα τα δίκτυα που εφάρμοσαν οι Χιώτες ομογενείς του εξωτερικού. 
Ο Παναγής Βαλλιάνος (1814-1902), ο «τετραπέρατος» σύμφωνα με τα λόγια του λιτού σε φιλοφρονήσεις Ανδρέα Συγγρού, ήταν ο ηγέτης και δημιουργός αυτής της μεγάλης οικονομικής επιχείρησης. Ξεκίνησε την εμπορική του δραστηριότητα από το Αργοστόλι και συνέχισε στη Ζάκυνθο και στην Οδησσό. Στο μεγάλο λιμάνι της Νότιας Ρωσίας ο Παναγής ειδικεύτηκε στις πωλήσεις σιτηρών εκμεταλλευόμενος την έκρηξη του Κριμαϊκού Πολέμου. Από το 1858 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, που έγινε πλέον το επίκεντρο των οικογενειακών επιχειρήσεων. Εκεί ίδρυσε μεγάλο τραπεζικό οίκο, ναυτιλιακό γραφείο και συνάμα εμπορικό κατάστημα.
Ανάλογη πορεία ακολούθησε ο Ανδρέας Βαλλιάνος (1821-1887). Αυτός μετακινήθηκε προς τη Μασσαλία, όπου ανέλαβε τη διεύθυνση του μεγάλου εμπορικού καταστήματος της οικογένειας, συνδέοντας το γαλλικό λιμάνι με τις έδρες που είχαν τα αδέλφια του. Παντρεύτηκε την Ευφροσύνη Μελά και μ’ αυτό τον τρόπο συνέδεσε την προοπτική των εμπορικών επιχειρήσεών του με την πολύχρονη εμπειρία των Μελάδων στο εκτεταμένο εμπόριο.
Οικία Μαρίνου Βαλλιάνου στην οδό Σβερντλόφ (Ταϊγάνιο)

Ο Μαρίνος Βαλλιάνος (1823-1891), πήγε στη Ρωσία το 1845 ακολουθώντας πιστά τα ίχνη του μεγαλύτερου αδελφού του. Ξεκίνησε την προσωπική καριέρα του οδηγώντας ιστιοφόρο στην Αζοφική Θάλασσα και τον Εύξεινο, μεταφέροντας εμπορεύματα της οικογενειακής επιχείρησης. Αργότερα, παρήγγειλε ένα μεγάλο τρικάταρτο σε ναυπηγείο της Μάλτας. Μετά την αποχώρηση του Παναγή ο Μαρίνος ίδρυσε σπουδαίο εμπορικό κατάστημα στο Ταϊγάνιο με υποκαταστήματα στους σημαντικούς τόπους παραγωγής της ενδοχώρας.
 Μέχρι το θάνατό του το όνομα του Μαρίνου Βαλλιάνου αναφερόταν στην κατηγορία των ευποροτέρων Ελλήνων εμπόρων στο Ταϊγάνιο και το Ροστόφ. Ο Μαρίνος παντρεύτηκε τη Μαρία Κρασσά, με την οποίαν γέννησαν τον Αθανάσιο Βαλλιάνο (1854-1936), που συνέχισε τις πατρικές επιχειρήσεις στο εμπόριο και τον εφοπλισμό.
Αναφέρεται ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης ναυτιλιακών επενδύσεων από μέρους των Ελλήνων ομογενών της Μαύρης Θάλασσας. Συχνά, ο Μαρίνος δανειοδοτούσε συμπατριώτες στις παροικίες του εξωτερικού και στην Ελλάδα, προκειμένου να αγοράσουν πλοία νέας τεχνολογίας,
ατμόπλοια. Δεν έχει άδικα εκτιμηθεί ότι ο Μαρίνος, αλλά και οι αδελφοί Βαλλιάνοι γενικότερα, συνέβαλαν καθοριστικά στην ανασυγκρότηση της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, πιο συγκεκριμένα στην αναπροσαρμογή της στα νέα δεδομένα της σύγχρονης τεχνολογίας, στη νηολόγηση ατμοπλοίων.
Η πετυχημένη πορεία του εμπορικού οίκου των αδελφών Βαλλιάνου σχετίζεται σε κάποιο βαθμό με τις επιγαμιαίες συνενώσεις των παιδιών της οικογένειας με γόνους επιφανών ομογενών στις παροικίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι Βαλλιάνοι συνδέθηκαν με τις οικογένειες Μελά, Πετροκόκκινου, Νεγρεπόντη (του Δούναβη), Ζαφειρόπουλου (του οίκου Ζαρίφης-Ζαφειρόπουλος), Βλαστού, Σκαραμαγκά, Βουτσινά κ.ά.

Βασίλης Καρδάσης


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah