ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Όλα τα Σατντέτκα τα χωρία (Καστανιά, Ράχη, Βεργίνα, Νέος Πρόδρομος Βέροιας — Νέα Σάντα και Άγιος Χαράλαμπος Κιλκίς — Δασωτό Δράμας — Τριανταφυλλιά Σερρών — Ευαγγελίστρια Λαγκαδά — Αετοχώρι  Αλεξανδρουπόλεως) είχαν παρακληθεί να κάνουν μνημόσυνο κατά την δεκάτη Σεπτεμβρίου, ημέρα της εξορίας στην Αργυρούπολη και από εκεί στο Ερζερούμ και στο Χουνούζ.
Δυστυχώς μόνο σε τέσσερα χωριά έγινε μνημόσυνο.

Σανταίοι σε διωγμό και εξορία
1 ) Άγιος Χαράλαμπος - Κιλκίς. Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν το Κοινοτικό Συμβούλιο, ο αξιωματικός των TEA, ο αξιωματικός του φυλακίου με τιμητικό απόσπασμα που «απέδωσε και τας νενομισμένας τιμάς» με ριπές πολλών όπλων κατά τον επιμνημόσυνο λόγο, πού εκφώνησε ο Ηλίας Κοπαλίδης, που φρόντισε για την τέλεση του μνημοσύνου.

2) Δασωτό Λράμας. Με πρωτοβουλία του Ευσταθίου Ποταμοπούλου και με τη συνδρομή των αγροτονεανίδων που τύπωσαν και ειδικούς φακέλους για τα κόλλυβα.

3) Καστανιά - Βέροιας, όπου τον επιμνημόσυνο εκφώνησε ο φοιτητής της ιατρικής Κωνσταντίνος Καμπουρίδης. Κανείς δε μπόρεσε να κρατήσει τα δάκρυα του.

4) Νέα Σάντα - Κιλκίς. Εκτός από τις τοπικές αρχές και οργανώσεις τίμησε το μνημόσυνο και αντιπρόσωπος του μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου, ο ηγούμενος της Μονής Γουμένισσας, ο συνταγματάρχης της  εκεί στρατιωτικής μονάδος και πολλοί αξιωματικοί. Τον  επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Λάμπρος Λαζαρίδης, που στο τέλος κάλεσε τους νέους να ακολουθήσουν τα ίχνη των προγόνων τους.

Είναι αναγκαίες οι ιερές αυτές στιγμές πού λυγίζουν την ανθρώπινη ψυχή, σπάνουν τον πάγο της αδιαφορίας προς κάθε τι το πνευματικό και ανυψώσουν τον άνθρωπο «υπεράνω της ύλης και των ταπεινών παθών του».

Στάθης Αθανασιάδης 
(Γεροστάθης)








Σ.Σ. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο χρόνος των πρώτων μνημοσύνων. Σίγουρα όμως είναι στη δεκαετία του '60.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah