Ασιατικό Ταμείο για τους πρόσφυγες (ελληνικός οργανισμός) (Πρώην Πανελλήνια Επιτροπή Δωρεών)

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Η Πανελλήνια Επιτροπή Δωρεών οργανώθηκε αμέσως μετά την καταστροφή της Σμύρνης και μετονομάστηκε, λίγο αργότερα, σε «Ασιατικό Ταμείο για τους πρόσφυγες». Οι δαπάνες αυτού του ταμείου ελέγχονταν από το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ το κεφάλαιό του προερχόταν από δωρεές Ελλήνων, κυρίως αυτών που ζούσαν στο Εξωτερικό.
Μέχρι την 1η Μαΐου του 1923 συγκεντρώθηκε το ποσό των 10.630.963 δρχ., το οποίο, μαζί με την επιχορήγηση των 27.400.000 δρχ. της ελληνικής κυβέρνησης, ανέβαινε στο ύψος των 38.030.963 δρχ.
Ξεριζωμένοι Πόντιοι στο λιμάνι της Τραπεζούντας

Τα χρήματα αυτά ξοδεύτηκαν για φαγητό, ρουχισμό, ξεψείριασμα, ιατρική περίθαλψη και για άλλες προμήθειες των προσφύγων, αλλά και για την κατασκευή ξύλινων μόνιμων σπιτιών στο Παγκράτι.
Υπήρχαν και πολλοί άλλοι ελληνικοί οργανισμοί σ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας. Τα ποσά που διέθεσαν δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν με ακρίβεια, είναι, όμως, βέβαιο ότι ανεβαίνουν στο ύψος πολλών εκατομμυρίων δρχ. Ιδιαίτερα ξεχωρίζει η δραστηριότητα του ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ.
Η οικονομική ενίσχυση και η περίθαλψη των προσφύγων στην πρώιμη αυτή φάση, πριν ακόμα αρχίσει η Ανταλλαγή επίσημα, αποτελεί τιτάνειο έργο για την ελληνική κυβέρνηση που, απροσδόκητα και βεβιασμένα, βρέθηκε μπροστά σ’ ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα.
Εξίσου σημαντική, όμως, υπήρξε και η συμβολή των διαφόρων φιλανθρωπικών οργανισμών, που, είτε ανεξάρτητα, είτε σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ανέλαβαν ένα μεγάλο βάρος αυτής της ευθύνης και έδωσαν σημαντική και ουσιαστική ανακούφιση στους πρόσφυγες.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah