ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΧΑΛΔΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Στα 1725 ο ματεντζή πασης (αρχιμεταλλουργός) Αργυρούπολης Ιγνάτιος Σαρασείτης που ήξερε την μεταλλουργική εμπειρία των Σανταίων, τους προσκάλεσε να εργάζονται στα εκεί μεταλλεία. Οι Σανταίοι και εκεί έδειξαν τόση ικανότητα, ώστε τους έγινε πρόταση να πολιτογραφηθούν στο θέμα Χαλδίας με πολύ ωφέλιμους όρους: Να είναι ελεύθεροι, ανενόχλητοι και απαλλαγμένοι από κάθε αγγαρεία και η γη τους, τα παρχάρια και τα δάση να είναι απαραβίαστα και σε κανένα να μην επιτραπεί να πειράξει τα σύνορά τους.

Οι Σανταίοι υποχρεώνονταν: Να δώσουν 40 επιστάτες για να καθαρίσουν το τσιοχάρ (υπόλειμμα της καμίνευσης του μετάλλου) και να προμηθεύουν στο μεταλλείο κάρβουνα , η αξία όμως αυτών να εκπίπτει από τους φόρους· ώστε μ' ένα λόγο ήσαν και αφορολόγητοι.
 Οι Σανταίοι δέχθηκαν τις προτάσεις του Εμίνη των ματενίων (εφόρου) και εκείνος διαβίβασε τους όρους στην Υψηλή Πύλη (υπουργείο) που τους δέχθηκε και τους κατέγραψε στα βιβλία του Νομισματοκοπείου.
 Από τότε, σαν άνθρωποι της Κυβέρνησης είχαν όλες τις ατέλειες και ασυδοσίες και την υποστήριξη του Εμίνη των ματενίων, που είχε μεγάλη δύναμη.
Η πολιτογράφηση αυτή είχε και τούτο το ευεργετικό αποτέλεσμα: Από τα μεταλλεία κέρδιζαν τα προς το ζην άνετα, γι αυτό και η ξενιτιά και η μετανάστευση περιορίσθηκε αλλά, για το λόγο αυτό και νέοι φυγάδες κατέφυγαν στη Σαντα, ο πληθυσμός έγινε περισσότερος και ακμαιότερος και έτσι  μπόρεσαν να αποκρούσουν με επιτυχία τους αγάδες που είχαν επιβουλευτεί την ανεξαρτησία τους.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah