Παροικίες των Σανταίων

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Είπαμε και αλλού ότι, επειδή η Σαντά ήταν άγονη , γι' αυτό ευθύς εξαρχής οι κάτοικοι της βρέθηκαν στην ανάγκη να ξενιτεύονται, άλλοι προς το εσωτερικό της Τουρκίας και άλλοι προς τα παράλια.. Εργαζόμενοι και αποκτώντας κάποια  οικονομική άνεση, εγκαταστάθηκαν εκεί που δούλευαν.
Έτσι στην περιφέρεια της Παϊπέρτης εγκαταστάθηκαν στα χωριά Πίσσκα και Χαλβάν-Μάτενι, Τσσαμούρια, Γατράχ, Εξίαλμα (Μουχνούτ), Χαρωτή και Τσσιμαόλια.
Όλα αυτά τα χωριά, μετά τον πόλεμο του 1878 μετανάστευσαν στην περιφέρεια του Κάρς όπου σύστησαν τα χωριά Γενήκιοϊ, Τοσορμήκ, Άνω και Κάτω Γάμισσλη, Πεληκπάσσκιοϊ και Παρτούς.

Ξενιτευόμενοι προς τα παράλια αγόρασαν μικρές ιδιοκτησίες και εγκαταστάθηκαν στα χωριά Πύργη, Κάχωρα, και  Καταβώλ 20 οικογένειες  και Χαλανική των Σουρμένων 20 οικογένειες, Λύκαινα, Βαρβάρα, Αρσέν, Σίφιλα 15, Μέσσωνα 20, Βώνος 20, Αφιόντζ 20, Κούχλα 30, Κόχαλη 30, Δρώνια 10 της Γεμουράς, Χότση 70, Δίρχα 5, Κοιλάδ 10 και Όλασσα 50 της περιφέρειας Τραπεζούντας .
Οι περισσότεροι από τους Σανταίους των χωριών αυτών το καλοκαίρι παραθέριζαν στη Σαντά. Στην Τραπεζούντα ήσαν 15 οικογένειες.
Η πρώτη μετανάστευση στη Ρωσία έγινε το 1830, όταν οι Ρώσοι έφτασαν στην Αργυρούπολη. Όταν μετά το Χάτι-χουμαγιούν φανερώθηκαν οι Κλωστοί , οι φανατικοί Τούρκοι καταδίωξαν τους Σανταίους που ήσαν στις αποικίες και τους ανάγκασαν να καταφύγουν στη Σαντά. Και επειδή η ζωή κατάντησε πρόβλημα , έγινε (1865) η δεύτερη μετανάστευση στη Ρωσία.
Μετά τον πόλεμο του 1878 παρατηρήθηκε τόση έφεση για μετανάστευση, ώστε να εκλεγεί επιτροπή που να μεταβεί επί τόπου, να εξετάσει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε χώρου του Καυκάσου, για να μεταναστεύσει ολόκληρη η Σαντά(Σ.Σ.: Αυτή την πληροφορία, δεν την είχα ακούσει ποτέ!!!)
Η επιτροπή εκείνη την μεν περιφέρεια  του Καρς έκρινε ως άγονη, την δε περιφέρεια του Βατούμ και Σοχούμ ως ανθυγιεινή.
Την μόνη κατάλληλη έκρινε την  περιοχή Αψού (της Απχασίας) για την ευφορία και το κλίμα , αλλά η πιο κοντινή  απόσταση της από την πόλη Τσαψέ ήταν 100 χιλιόμετρα.Έλειπε τότε και ο αμαξιτός δρόμος, έτσι εγκαταλείφτηκε η γενική μετανάστευση  και έγινε ομαδική στην περιφέρεια Τφλίδας, Καρς, Σοχούμ και Βατούμ.

Στάθης Αθανασιάδης
(Γεροστάθης)

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah