Το Ζάλογγο αναβίωσε στον Πόντο Οι εκτοπίσεις πληθυσμών της Τραπεζούντας

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Επίσημος Έκθεσις διαβιβασθείσα δια της εν Πετρουπόλει Ελλην. Πρεσβείας από 30 Αυγούστου 1916 (αριθ. Αρχ. Υπουργ. Εξωτ. 9067), λέγει:

«Την 15 Απριλίου, οι κάτοικοι Έλληνες των 16 χωρίων της περιφερείας Βαζελώνος και Τραπεζούντος, ανερχόμενοι εις 6.000, διαταχθέντες υπό των Τουρκικών αρχών, ίνα εκτοπισθώσιν εις το Εσωτερικόν της Ανατολής και όπως μη σφαγώσι καθ' οδόν ως οι Αρμένιοι, εγκατέλειπον τας οικίας των και κατέφυγαν εις τα δάση κλπ..
 Οι πλείστοι εύρον τον θάνατον, αι δε γυναίκες και νεάνιδες προς αποφυγήν της ατιμώσεως ερρίφθηααν εις τον ποταμόν και επνίγησαν».

»Από της 5 όμως Απριλίου μέχρι της 15 Ιουλίου η Τουρκική θηριωδία εξέσπασεν εν όλη τη αγριότητι αυτής. Κατά εκατοντάδας αριθμούνται οι θανατωθέντες και βασανισθέντες υπό των Τούρκων. 
- Το θέαμα εις Αργυρούπολιν ήτο φρικτόν. Το παν ήτο κατεστραμμένον τόσον εν τη Μονή όσον και εν τοις χωρίοις και μόνον η πυρπόλησις ελησμονήθη.
 - Πέντε πτώματα Ελλήνων εν αποσυνθέσει έκειντο άταφα εν των προαυλίω της Μονής, πέντε δε έτερα εν τω εσωτερικώ της Μονής, εντός δε δωματίου έκειτο γυμνόν και αποκεφαλισμένον με πληγήν επί του στήθους δια ξιφολόγχης το πτώμα της εικοσαετούς νεανίδος Κυριακής εις στάσιν μαρτυρούσαν την επ' αυτής διαπραχθείσαν ατίμωσιν».

(Από τα «Πρακτικά της Γ Εθνοσυνέλευσης στην Αθήνα, Απρ. 1921)
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah