Τραπεζουντα: Οι τελευταίες στιγμές της αυτοκρατορίας

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010


Από τότε που, στις 29 Μαΐου 1453, οι Τούρκοι του σουλτά­νου Μωάμεθ του Β' κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, το μό­νο που απομένει από την περήφανη βυζαντινή αυτοκρατορία εί­ναι ένα μικρό κομμάτι ελληνικού και χριστιανικού εδάφους: η Τραπεζούντα - η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας.
Μια αυτοκρατορία εύθραυστη, στο θρόνο της οποίας ανεβαί­νει, το 1458, ο Δαβίδ Κομνηνός, ο τελευταίος απόγονος μιας ένδοξης οικογένειας.
Ο καινούριος βασιλιάς, άνθρωπος μορ­φωμένος και εκλεπτυσμένος, περισσότερο φιλόσοφος παρά πο­λιτικός, γνωρίζει ότι πλησιάζει ο καιρός που η οθωμανική νύ­χτα θα σκεπάσει την πολιτεία του. Παρόλο που προσπαθεί να κυβερνήσει μια κοινωνία σε αποσύνθεση, να θωρακίσει την ψυ­χή του στο  Μοναστήρι της Σουμελά, να αναζητήσει συμμαχία με τον εμίρη της Ορδής του Λευκού Προβάτου, βλέπει το τέ­λος...
Τα σημάδια είναι παντού: τα ποντίκια εισβάλλουν στο παλάτι, τα τείχη καταρρέουν, οι έμπιστοι του συνωμοτούν και προδίδουν, η Δύση δεν ανταποκρίνεται πια.
Μια μέρα του 1461 οι Τούρκοι επιτίθενται...



Ζοζέφ Μασέ - Σκαρόν: Τριάντα χρονών - Νορμανδός. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Ιστο­ρία και Φιλοσοφία. Εργάζεται ως δημοσιογρά­φος στην εφημερίδα «Φιγκαρό» (πολιτικό ρε­πορτάζ). Το έργο αυτό είναι το πρώτο του μυ­θιστόρημα.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah