Παροικιες Σανταιων

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Είπαμε και αλλού ότι, επειδή η Σαντά ήταν άγονη, γ' αυτό ευ­θύς εξαρχής οι κάτοικοι της βρέθηκαν στην ανάγκη να ξενιτεύο­νται, άλλοι προς το εσωτερικό της Τουρκίας και άλλοι προς την παραλία. Εργαζόμενοι και αποκτώντας κάποια οικονομική άνε­ση, εγκαταστάθηκαν εκεί που δούλευαν.
Φτάνοντας στη Σαντα

Έτσι στην περιφέρεια της Πάϊπέρτης εγκαταστάθηκαν στα χωριά Πίσσκα και Χαλβάν ματενι, Ισσαμούρια, Γατράχ, Εξίαλμα, Μουχνούτ, Χαρωτή και Τσσιμαόλια.
Όλα αυτά τα χωριά, μετά τον πόλεμο του 1878 με­τανάστευσαν στην περιφέρεια του Κάρς όπου σύστησαν τα χω­ριά Γενήκιο, Τσσορμήκ Άνω και Κάτω, Γάμισσλη (χωριό των Αμαραντιωτών Ποντίων), Πεληκπάσσκιοϊ και Παρτούς.
Ξενιτευόμενοι προς την παραλία αγόρασαν μικρές ιδιοκτησίες και εγκαταστάθηκαν στα χωριά Πύργη, Κάχωρα, Καταβώλ 20 οι­κογένειες και Χαλακινή των Σουρμένων 20 οικογ., Λύκαινα, Βάρ­βαρα, Αρσέν, Σίφιλα 15, Μέσωνα 20, Βώνος 20, Αφιόντζ 20, Κούχλα 30, Κόχαλη 30, Δρώνια 10 της Γεμουράς· Χότση 70, Δίρχα 5, Κοιλάδ 10 και Όλασσα 50 της περιφερείας Τραπεζούντας.
Οι περισσότεροι από τους Σανταίους των χωριών αυτών, το κα­λοκαίρι παραθέριζαν στη Σαντά. Στην Τραπεζούντα ήσαν 15 οι­κογένειες. Η πρώτη μετανάστευση στη Ρωσία έγινε στα 1830, ό­ταν οι Ρώσοι έφθασαν στην Αργυρούπολη. Όταν μετά το χάτι -χουμαγιούν φανερώθηκαν οι Κλωστοί, οι φανατικοί Τούρκοι κατεδίωξαν τους Σανταίους που ήταν στις παροικίες και τους ανά­γκασαν να καταφύγουν στη Σαντά. Και επειδή η ζωή κατήντησε πρόβλημα, έγινε (1865) η δεύτερη μετανάστευση στη Ρωσία.
Μετά τον πόλεμο του 78 παρατηρήθηκε τόση έφεση για μετα­νάστευση, ώστε να εκλεγεί επιτροπή που να μεταβεί επί τόπου, να εξετάσει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε τόπου του Καυκάσου, για να μεταναστεύσει ολόκληρη η Σαντά.
Η επιτρο­πή εκείνη την μεν περιφέρεια Κάρς έκρινεν ως άγονη, την περι­φέρεια Βατούμ και Σουχούμ ως ανθυγιεινές. Ως μόνη κατάλληλη έκρινε την Αψού (της Απχαζίας) για την ευφορία και το κλίμα της αλλά, η πιο κοντινή απόσταση της από την πόλη Τουαψε είναι 100 χιλιόμετρα- έλειπε δε τότε και ο αμαξιτός- έτσι εγκαταλείφθη­κε η γενική μετανάστευση και έγινε ομαδική στην περιφέρεια Τιφλίς, Κάρς, Σουχούμ και Βατούμ.


Σταθης Αθανασιαδης(Γεροσταθης)

Πηγη: Ιστορια & Λαογραφια της Σαντας του Ποντου

Santeos
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah