Οχι «στασίδι» σε πολιτικές και άλλες κορόνες

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Τα βλέμματα των απανταχού ορθοδόξων χριστιανών θα είναι στραμμένα αύριο, Κυριακή του Δεκαπενταύγουστου, στην Τραπεζούντα της Μαύρης Θάλασσας. Ο κίνδυνος εκτροχιασμού του προσκυνήματος ωστόσο ελλοχεύει και το περσινό προηγούμενο, κατά το οποίο -με κορυφαίο τον χορό το νομάρχη Θεσσαλονίκης- ακραία στοιχεία επεχείρησαν να εκτρέψουν τη θρησκευτική τελετή σε συλλαλητήριο για τις αλησμόνητες πατρίδες, δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Οι φόβοι επ' αυτού εκφράζονται φέτος αυξημένοι και για έναν επιπλέον λόγο: η χώρα έχει εισέλθει σε τροχιά αυτοδιοικητικών εκλογών και κάποιοι ενδιαφερόμενοι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα σπεύσουν στο προσκύνημα για να αδράξουν την ευκαιρία για «πατριωτικά φωτοστέφανα» που θα τους αποφέρουν ψήφους τον Νοέμβριο.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, διαισθανόμενος τις καταστροφικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης για τις μακροχρόνιες και επίπονες προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να επαναλειτουργήσουν ορθόδοξοι χριστιανικοί ναοί και τόποι λατρείας στη μουσουλμανική Τουρκία, μεταδίδει σε όλους τους τόνους ότι η τέλεση της θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά έχει χαρακτήρα καθαρά προσκυνηματικό και δεν έχουν θέση πολιτικές και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις.
Φέρεται μάλιστα να διεμήνυσε στον νομάρχη Θεσσαλονίκης την «επιθυμία» του να μην παραστεί στην τελετή και γι' αυτό ο υπότροπος κ. Ψωμιάδης δεν θα μεταβεί στην Τραπεζούντα, μολονότι είχε προαναγγείλει τη συμμετοχή του στο ιστορικό προσκύνημα, καλώντας μάλιστα και απογόνους Ποντίων να του δώσουν ονόματα σφαγιασθέντων συγγενών τους για να τα μνημονεύσει ο κ.κ. Βαρθολομαίος!
Προφανώς ο ηγέτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας ξέρει πολύ καλά ότι ενδεχόμενη παρεκτροπή μπορεί να σημάνει πισωγύρισμα, αφού τίποτα δεν εμποδίζει την τουρκική κυβέρνηση να μην επιτρέψει του χρόνου, όχι μόνο στον ίδιο να λειτουργήσει, αλλά, με διάφορα προσχήματα, αυτό καθαυτό το προσκύνημα. Ετσι, συνιστά χαμηλούς τόνους και διατυπώνει δημόσια ευχές «να έχει συνέχεια» η φετινή, ιστορική για την Ορθοδοξία και τον ποντιακό Ελληνισμό, στιγμή.
Οι ίδιοι οι Πόντιοι, οι πιστοί που θα συμμετάσχουν στην ανάβαση την Κυριακή στο μοναστήρι-θρύλο, καλούνται να περιφρουρήσουν τον θρησκευτικό χαρακτήρα της εορτής, που αποτελεί μια κατάκτηση η οποία δεν πρέπει για πολλούς λόγους να χαθεί. Εντέλει είναι προτιμότερο να λειτουργήσει μια εκκλησία σε τόπους όπου ο χριστιανισμός πασχίζει να ξεμυτίσει από τα ερείπια και ο Ελληνισμός να μη σβήσει παντελώς από τις προαιώνιες εστίες του, από το να κερδίσουν κάποιοι επιζήμιοι «πατριώτες» μερικές καρέκλες στις δημαρχίες και τις περιφέρειες.



Σταύρος Τζίμας

Πηγη: Καθημερινή
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah