Ειδήσεις από τον Πόντο του 1920

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010



Σημαντικές ειδήσεις δημοσιεύει ο Νίκος Καπετανίδης στην εφημερίδα του «Εποχή» της Τραπεζούντας στα τέλη Μαΐου 1919. Μεταξύ αυτών είναι και οι παρακάτω:

Τρίτη 21 Μαΐου 1919
Την 10ην Μαΐου , ημέραν Παρασκευή, ένοπλοι λησταί εισελθόντες εις την οικίαν του ομογενούς Γεωργίου Νικολαΐδου εις Ούζην , αφού ελήστευσαν και διήρπασαν τα πάντα, ετραυμάτισαν κατόπιν σοβαρώς δια των ακτηρίδων των όπλων των τον ληστευθέντα ομογενή.

Ανακοίνωσις:

Κατ' εντολήν της εν Κων)πόλει «υπέρ των μετατοπισθέντων ελληνικών πληθυσμών Κεντρικής Επιτροπής», ανακοινούται εις τους ενταύθα διαμένοντας, τους εκ Ρωσσίας και αλλαχόθεν ερχόμενους ομογενείς πρόσφυγας της Επαρχίας Χαλδίας, ότι οφείλουσι να αποταθώσι εις την ενταύθα Ελληνικήν Επιτροπήν των Προσφύγων, ήτις θα εφοδιάζη άπαντας δια των οδοιπορικών εξόδων, παρέχουσα αυτοίς και άλλας ευκολίας προς μετάβασιν και εγκατάστασιν εις τας εστίας των.
Μετά την εγκατάστασιν εις τα χωρία των, δια την συντήρησίν των θα φροντίζη, κατά την αυτήν εντολήν, η εν Τραπεζούντι Αδελφότης των Αργυρουπολιτών, εν συνεννοήσει μετά της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλδίας. Επομένως συνιστάται εις τους πρόσφυγας όλους να αναχωρήσουν εντεύθεν το ταχύτερον.
Εκ του γραφείου της Αδελφότητος των Αργυρουπολιτών .
Τραπεζούς τη 20ή Μαΐου 1919

Πέμπτη 23 Μαΐου 1919

Πρόσφυγες
Δια του ατμόπλοιου Αικατερινοντάρ» έφθασαν χθες εκ Νοβοροσσίσκης 250 ομογενείς πρόσφυγες. Επίσης χθες κατέπλευσεν εκ Σοχούμ μέγα μοτέρ πλήρες ομογενών προσφύγων δια την πόλιν μας και την Ορδού.

-Ο δικηγόρος κ. Ευστάθιος Ακριτίδης επιστρέψας εκ Ρωσίας ήνοιξεν εκ νέου το γραφείον του.

Επιτροπή προσφύγων:

Νέοι σύμβουλοι της Επιτροπής Προσφύγων διορίσθηκαν οι κ. κ. Μιλτ. Τσαλιγόπουλος, Δημ. Φυλλίζης, Κυρ. Μουζενίδης, Γ. Πούμπουρας, Φίλ. Χειμωνίδης.

—Η κ. Ελένη Κ. Θεοφύλακτου προθύμως προσέφερε το ελληνικόν θέατρον δια την στέγασιν προσφύγων.

-Η κ. Αθηνά Αργυροπούλου δια τον ίδιον σκοπόν την οικίαν της.

Εψηφίσθη ορισμένον κονδύλιον δια τας επισκευάς των καταλυμμάτων των προσφύγων.


Ορφανοτροφείον:

Προσελήφθησαν νέοι σύμβουλοι οι κ. κ. Δημ. Γαβριηλίδης και Γ. Πούμπουρας, οίτινες υπό την προεδρίαν της κ. Ελένης Κ. Θεοφύλακτου και των συμβούλων Κυριών Κλ. Γραμματικοπούλου, Ελ. Καρβωνίδου, Σοφ. Γραμματικοπούλου, Κατ. Ιωαννίδου και Ελισ. Παπακυριάκου επελήφθησαν της συστηματικής οργανώσεως του Ορφανοτροφείου Καλλιτεχνική κίνησις.

Ιδρύεται ενταύθα μανδολινάτα υπό την επωνυμίαν «Ο ρ φ ε ύ ς». Πληροφορίαι εις τα γραφεία της, Ουζούν-σοκάκ, εν τω κήπω του κ. Καλλιφατίδου.

Ανταπόκρισις εκ Κερασούντος (Μάιος 1919)

Δια τους έπιθυμούντας να εντρυφώσιν εις την ζωήν των θελκτικών ονείρων και ν' απολαύσωσι την εικόνα ενός ρομαντικού και πλήρους περιπαθείας Ιδεώδους έρωτος, η επιτυχής παράστασις της «Βοσκοπούλας» ήτο ευκαιρία μοναδική!
Της τελείας αποδόσεως του έργου με την απαράμιλλον και συγκινητικήν πλοκήν, την θίγουσαν τας λεπτοτέρας χορδάς της ανθρωπίνης καρδίας, συντελεστών εφάνησαν αι αβραί και ευγενείς δεσποινίδες Ιωάννα Σουρμελή ως κυρά-Στάθαινα, Ανθή Νεοφύτου ως Κρυστάλλω, Έλλη Ευσταθιάδου, ως κυρά-Γιάνναινα και Ολυμπία Σουρμελή ως Αγγέλω.
Αλλά και το λοιπόν προσωπικόν δεν υστέρησεν εις την καλλιτεχνίαν, ούτω δε το όλον έργον αφήκεν αλησμόνητους στιγμάς και εντυπώσεις.


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah