Ο αποικισμός

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Στα ιστορικά χρόνια , οι πρώτες εγκαταστάσεις Ελλήνων στις ακτές του Εύξεινου ποντου χρονολογούνται από τα μεσα περιπου του 8ου αιώνα. Οι Έλληνες οδηγήθηκαν στον Πόντο από την επιθυμία τους να βρουν διάφορα μεταλλεύματα, ξυλεία και αλλά προϊόντα ή από την τάση των ανθρώπων να επιστρέφουν στις ρίζες τους, αν γίνει αποδεκτή η άποψη ότι οι Έλληνες δεν ήρθαν στον Ελλαδικό χώρο από τον βορρά ή τουλάχιστον μόνον από αυτόν, αλλά κοιτίδα τους ήταν ο Καύκασος, πράγμα που υποστηρίζει ο Γερμανός ιστορικός Γιάκομπ Φιλιπ Φαλμεραϊερ.
Το γεγονός ότι και σήμερα ακόμη υπάρχουν στην περιοχή του Πόντου αρκετά αρχαία ορυχεία, δείχνει ότι ο αποικισμός έγινε βασικά γι αυτόν τον λόγο. Πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι στον Πόντο, κοντά στην Τραπεζούντα, ξεκίνησε η επεξεργασία του σιδηρού, από τους Χετταίους, συγγενείς του Φαραώ της Αιγύπτου που ελεγχαν την περιοχή.
Με τα σκάφη τους, οι Ελληνες, αφού περνούσαν με δυσκολία τους ύφαλους των Συμπληγάδων, έπλεαν κοντά στις ακτές, από τις οποίες εφοδιάζονταν με τρόφιμα και νερό. Στις ακτές που τους άρεσαν έφτιαχναν μια αποικία, που έλεγαν εμπορείο. Από τις αποικίες, πρώτη ήταν η Ηράκλεια ή Ποντοηράκλεια, που την έχτισαν οι Μεγαρείς (που ιδρύσαν και το βυζάντιο, τη μετέπειτα Κωνσταντινούπολη). Έπειτα ήταν η Σινώπη , αποικία των Μιλησιων. Για την Μίλητο, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αποικισμό στον Πόντο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ήταν αποικία των Ιώνων. Βρισκόταν η Μίλητος στα παράλια της Μικρός Ασίας, κοντά στις εκβολές του μαιάνδρου ποταμού, μεταξύ Εφέσου και Αλικαρνασσού.
Άλλες αποικίες ήταν, τα Κοτύωρα, η Κερασουντα, η Τραπεζούντα, όλες ιωνικές πόλεις, αφού ήταν αποικίες Σινωπεων. Στη συνεχεία ήταν κι άλλες ελληνικές πόλεις, προς το βορρά , και τις απέναντι ακτές του Εύξεινου Πόντου (νότια Ρωσία), όπως η Φάση(στον ομώνυμο ποταμό), η Διοσκουριαδα(Σοχουμ), το Παντικαπαιο, η Ολβία, η Θεοδοσία, η Οδησσός κ.ά. Η Αμισός (Σαμψούντα) χτίστηκε το 562 π.Χ. από τους Ίωνες της Φώκαιας.

Santeos

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah