Εφημεριδα "ΕΠΟΧΗ" Τραπεζουντα 31 Δεκεμβρη 1918

Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Ο Ελληνισμός της αύριον.

"Χρυσή και ροδοκόκκινη ανατέλλει η ελπιδοφόρα χαραυγή του νέου χρόνου και πλήθος ωραίων ελπίδων ψάλλει ολόγυρα μας τα λαμπροφόρα εθνικά φανερώματα,τα οποία οι αγώνες και τα παλέματα του γένους ζητούν ως έπαθλα από τον καινούργιο  χρόνο.
Η πρωτοχρονιά η φετινή δεν είναι μονάχα, για μας ένα τραγούδι ευχών προς το αύριο που ανατέλλει. Είναι επίσης ένας απέραντος ύμνος προς τα ιερά εθνικά μας ιδανικά, την βασιλείαν των οποίων μας έταξε η καλή μοίρα να βλέπουμε και να χαρούμε.
Η αποψινή νύχτα κλώθει γύρω από την Εθνική μας Ιδέα  καλορίζικα τραγούδια  και ένας ασπρομάλλης γέρος φέρει μαζί του απόψε τα βραβεία που ύστερα από το εθνικό μας ξύπνημα, κρίνονται άξια του σημερινού Ελληνισμού.
Το πέρασμα του γένους μας στα τελευταία χρόνια ήταν πάλη εσωτερική και πάλη εξωτερική. Όταν ανοίξαμε τα μάτια και φάνηκε γύρω μας ο μεγάλος κάμπος τον οποίον η Ιστορία και η εθνική μας παράδοση μας κληροδοτούσε ως δικαίωμα μας, παλέψαμε να δυναμώσουμε  την ψυχή μας και να μεταγγίσουμε  στο αίμα μας όλη την υγεία των αξιών της ζωής.
Η Μοίρα μας δημιούργησε την εξωτερική πάλη και στήσαμε κρατερό αγώνα για την επικράτηση και την υπεροχή εκεί όπου η νεοελληνική ορμή ήταν ακατάσχετη.
Οι αγώνες αυτοί, καθώς ήταν επόμενο, πλάτυναν την εθνική Ιδέα και αποκρυστάλλωσαν καθαρότερα τα εθνικά μας καθήκοντα. Τώρα είμαστε άξιοι των ωραίων επιβραβεύσεων και τώρα υψώνουμε τα λάβαρα για να χαιρετίσουμε την ελεύθερη ζωή του γένους, για την οποία και αίμα χύσαμε και θυσίες μεγάλες προσφέραμε.
Ο καινούργιος χρόνος θα είναι η λαμπρότερη σελίδα του Ελληνισμού της Αύριον.
Ο καινούργιος χρόνος πλέκει τα ωραία στεφάνια για μας και μπαίνουμε σε καινούργιο ιστορικό σταθμό, για να ορμίσουμε στα πολυανθισμένα μονοπάτια τα οποία ο Ελληνισμός της Αύριον θα τιμήσει με τον ευγενέστατο αγώνα του πολιτισμού και τα οποία δόξασε το αίμα όλων εκείνων των μαρτύρων που, είτε στα Μακεδονικά πεδία είτε στους κατάξερους κάμπους της Μικράς Ασίας έκλεισαν τα μάτια με το γλυκύτατο όραμα μιας μεγάλης μητέρας , δυνατής , σεβαστής και ελεύθερης.
Ο Ελληνισμός της Αύριον, υψωμένος εις το περίλαμπρο σημείο δοξασμένου αγωνιστή , ωραίος και μεγαλοπρεπής , έρχεται να δημιουργήσει νέες χρυσές σελίδες στα περάσματα του.
Το 1919 ας είναι για τον καθένα μας μια δυνατή προπαρασκευή για την εθνική μας πρόοδο. Και η πρωτοχρονιάτικη ευχή κάθε Έλληνα ας είναι ευχή εκ βαθέων και ύμνος και τραγούδι εις τον Ελληνισμόν"
Το άρθρο αυτό που σήμερα φαίνεται σαν να είναι από τα συνηθισμένα πατριωτικά κείμενα, εμπνευσμένα από την Μεγάλη Ιδέα, ο Καπετανίδης το έγραψε όταν στην Τραπεζούντα και σε ολόκληρο τον Πόντο οι Τούρκοι εξόντωναν ακόμη και τους πιο άσημους πολίτες.
Χρειαζόταν επομένως πολύ τόλμη , για να γράψει ένας γνωστός όπως ο Νίκος Καπετανίδης , για τους αγώνες του Ελληνισμού, όχι μόνο αυτούς που έγραφε η Ιστορία, αλλά και για εκείνους που έδιναν, τότε οι Πόντιοι και ο Εληνισμός , γενικά εναντίον των Τούρκων.

Χρονογράφημα του Νίκου Καπετανίδη
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah