Santeos

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΒΟΗΘΑΤΕ ΟΛΑ ΤΑ BLOG ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ

Η ιστορία είναι το πιο επικίνδυνο από όλα τα προϊόντα του χημικού εργαστηρίου του ανθρώπινου μυαλού. Διεγείρει τα όνειρα, δηλητηριάζει τα έθνη, γεννά στην ψυχή τους στρεβλές μνήμες, γιγαντώνει, μέχρις υπερβολής, τις αντιδράσεις τους, ανοίγει τις παλιές πληγές τους, τα στερεί από το πνεύμα της ειρήνης και τα μπολιάζει με μεγαλομανία και μανία καταδιώξεως». ΠΩΛ ΒΑΛΕΡΥ

Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2008

Ο Ποντος γεωγραφικα

Ο Ποντος βρισκεται στο ΒΑ τμημα της Μικρας Ασιας και βρεχεται στον βορρα απο την Μαυρη Θαλασσα,ανατολικα συνορευει με την Λαζικη (χωρα των Κολχων),στα δυτικα με την Παφλαγονια και στο νοτο με την Καππαδοκια.Στα παραλια το εδαφος ειναι σχετικα ομαλο,με πυκνη βλαστηση.

Οριζοντια χωριζεται στον παραλιακο και μεσογειακο Ποντο απο την οροσειρα του Παρυαδρη-Ποντιακες Αλπεις(Μπαγλαρνταγ).Υπαρχουν αναμεσα τους οροπεδια,φαραγγια και κοιλαδες,δυσβατα κατα την διαρκεια του χειμωνα.

Τα βουνα αποτελουν φυσικη συνεχεια του Καυκασου και του Αραρατ .Ανατολικα ο Ποντος χωριζεται απο την Αρμενια απο το ορος Αντιταυρος και δυτικα χωριζεται απο την Καππαδοκια,απο το ορος Αργαιο.

Αλλα βουνα ειναι το Ιλκας Νταγ,Καρα νταγ,Ελμαλι Νταγ,Δουλμεν Νταγ,Ακ Νταγ,Κεμερ Νταγ,Θηχης ή Κουλατ Νταγ κ.ά.

Τα μεγαλυτερα απο τα βουνα διασχιζουν καθετα οι ποταμοι:Αλυς-Κιζιλ Ιρμακ,ο μεγαλυτερος ποταμος της Μικρας Ασιας,Ιρης-Γεζιλ Ιρμακ,Λυκος-Κελτικ,Θερμωδων-Τερμε Τσαϊ,γνωστος απο τον μυθο των Αμαζονων,Μελανθιος-Μελετ Ιρμακ,Κανις ή Χαρσιωτης,Πυξιτης ή Δαφοποταμος-Ντεγιρμεν Ντερε,Γιαμπολης κ.ά.

Οι μοναδικες λιμνες ειναι η Σιμωνιδα,η Θεμισκυρα και η Στεφανη.Τρια ειναι τα νησια,μικρα και αυτα ,στις ακτες.Ειναι η Φιλυρηϊδα,στο ακρωτηριο Ζεφυριο,η Αρητιαδα,απεναντι απο την Κερασουντα και η Κιλικονησος,στο Ιασωνιο ακρωτηριο.

Στα δαση του Ποντου ευδοκιμουν τα αειθαλη κωνοφορα ελατα,κυπαρισσια,βαλανιδιες,φιλυρες(φλαμουριες),η σφενδαμη,οι φτελιες,φουντουκιες,αγριες κερασιες,αγριες μηλιες,αγρια ρυκα,αγριαχλαδιες,φραγκοσταφυλα,κρανιες,στα πεδινα μερη ευδοκιμουσαν οι ελιες,οι λεμονιες, και οι πορτοκαλιες,καρυδιες,καστανιες,μηλιες,κερασιες(στην Κερασουντα,απο οπου διαδοθηκαν στην Ευρωπη κατα την Ρωμαϊκη εποχη) και τα φυτα που δεν υπαρχουν στην Ελλαδα αζαλεα,ροδοδεντρο,θυμαρι,δακρυ της Παναϊας,τουτουγιαδες.Μερικα απο τα φυτα αυτα,οπως οι ξυνιθρες,τα χρησιμοποιουσαν στην μαγειρικη ή σαν φαρμακευτικα βοτανα.

Στα οροπεδια ( παρχαρια) φυτρωνε αφθονη χλοη,γι'αυτο,κατα τους θερινους μηνες,οι κτηνοτροφοι πηγαιναν με τα ζωα τους σε αυτα.
Εκτος απο τα ημερα ζωα,ειχε και πολλα αγρια,οπωςλυκους,αλεπουδες,αγριγουρουνα,αγρικατσικα,λαγους,αρκουδες,φασιανους,περδικες,ορτυκια,μπεκατσες,αγριοπεριστερα,αγριοπαπιες,κ.ά.

Στη Θαλασσα υπηρχαν ολα τα ειδη των ψαριων και σε μεγαλη αφθονια τα χαψια(ενα ειδος μικρης σαρδελας,περιπου οπως ο γαυρος),τα οποια παστωναν και τα πουλουσαν.Στα ποταμια υπηρχαν πολλες πεστροφες,αλλα και διαφορα αλλα ψαρια.

Αγροτικα προϊοντα ειναι οι ξηροι καρποι,ο καπνος,τα οσπρια,το λαδι,τα οπωροκηπευτικα,το κρασι,το καλαμποκι,το σιταρι κ.ά.

Πρωτευουσα του Ποντου η Τραπεζουντα.Αλλες πολεις και κωμοπολεις στις οποιες ζουσανπολλεςποντιακεςοικογενειες:Κερασουντα,Οινοη,Αμισος,Παφρα,Αργυρουπολη.Αμασεια,Τριπολη,Κοτυωρα,Σινωπη,Πλατανα,Ριζαιο,Σεβαστεια,Οφι,Σουρμενα, Ματσουκα,Φατσα,Μερσιφουντα,Ινεπολη,Ατινα,Χοτζη(Κυμινα),Καβζα,Τοκατη,Πουλαντζακη,Σαντά κ.ά.


Santeos